Loading...

Battle Born - Battle Born

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-06-2020

Tracklist

01. Battle Born
02. Bring the Metal Back
03. Man of War
04. For Our Home
05. Sovngarde Awaits

Bekijk die albumhoes eens: hoeveel meer episch wil je het hebben! Het Verenigd Koninkrijk - meer bepaald: Engeland - is weliswaar de bakermat van de klassieke heavy metal-stijl, maar hedendaagse heavy of power metal vinden we er tegenwoordig niet zo heel veel. Al heeft het land desalniettemin een rijke traditie. De volgende in de rij voor de troonopvolging is Battle Born, die met trots hun door Skyrim geïnspireerde titelloze debuut-EP uitbrengt op 26 juni.

De groep is schaamteloos in hun bedoelingen - euforische volksliederen die je vanaf het eerste moment bij de edele delen grijpen, en toch het uithoudingsvermogen hebben om herhaaldelijk slaan op de herhalingsknop te weerstaan. Ze hebben maar vijf nummers om indruk te maken, maar elk heeft zijn eigen smaak en identiteit. Het kwintet speelt allemaal hun rol - bijvoorbeeld de theatrale zang van Jack Reynolds is boeiend, of het nu in falsetto's en heavy metal-geschreeuw is of de obligate aanstekers-in-de-lucht-ballade (For Our Home, volledig overbodig wat mij betreft) om Dreamtale trots op te maken.

Hun muziek staat stevig aan de Europese kant van het power metal-spectrum met invloeden uit Finland, Zweden, Duitsland en hun thuisland (nee, niet Skyrim). De twee openende salvo's Battle Born en Bring The Metal Back (dat is een heerlijk klassieke titel natuurlijk) bevatten donderend gitaarwerk, vechtend met toetsenspel à la Twilight Force en Battle Beast. Drakengevecht Man of War had comfortabel naast de jaren '80 heavy rock-radio kunnen bestaan, naast bijvoorbeeld Judas Priest. Uitmondend in een krachtige finale brengt Sovngarde Awaits de apotheose die je verwacht, terwijl de muzikanten naar de Hall of Valor rijden - eindigend op een filmische noot terwijl ze er met een laatste ademstoot nog 1 keer alles uit gooien.

Battle Born neemt het voortouw voor power metal en de Britse metal scene in het algemeen. Gedragen door de geest van de Nords, is het hopelijk slechts een kwestie van tijd voordat de krijgers nog grotere hoogten zullen bereiken en nog grotere vijanden zullen verslaan.

Jack Reynolds - Vocals

Will Kerr - Guitars, Keyboards

Tom O'Dell - Guitars, Vocals

Chris Beattie - Bass Guitar

Charles Lamacraft-Perrett - Drums