Loading...

Nasty - Menace

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-09-2020

Tracklist

01. Ultimate
02. Bulletrain
03. Menace
04. Be Careful
05. 666AM
06. Tricky Plays
07. Betrayer
08. You Will Know My Name
09. Inhale/Exhale
10. Blood Crop
11. Addicted
12. Table Of Kings
13. The End Of The World
14. Ballad Of Bullets

Na Love en Shokka is Menace het derde album van de Belgische hardcoreband Nasty dat ik voor de kiezen krijg. Deze blijkt inmiddels al de zevende 'langspeler' van het Luikse kwartet, en de eerste voor Century Media; de band heeft blijkbaar een leuke transfer gemaakt. In muzikaal opzicht zal de verrassing er wel een beetje van af zijn, toch ben ik - na een pauze van een paar jaar mijnerzijds - wel weer benieuwd naar hoe de band anno 2020 voor de dag komt.

Nasty heeft variatie nog altijd hoog in het vaandel staan. De behoorlijk moderne hardcore is in de basis uiteraard enorm energiek, barst van de lompe riffs, maar laat ook lager gestemde en trager gespeelde gitaren horen (Inhale/Exhale!) waarmee breakdowns extra kracht worden bijgezet. De muziek heeft dan ook een fikse metalen touch, en heeft daarmee absoluut raakvlakken met metal(core). Luister daarvoor bijvoorbeeld maar eens naar titelnummer Menace, 666AM, Tricky Plays of You Will Know My Name. Zelfs de inzet van de dubbele basdrums wordt hier niet geschuwd. En in Addicted is zowaar een heuse gitaarsolo te horen.

Over het algemeen zit de snelheid er op Menace wat minder in, maar blijven de nummers kort en ultra-krachtig. Er lijkt bijna wel een verbod te rusten op het doorbreken van de drie-minuten-grens, dat lukt dus ook slechts het heerlijk lomp groovende (instrumentale!) slotakkoord Ballad Of Bullets. De rest zit echter zo rond de twee minuten, dus de veertien tracks klokken bij elkaar 'slechts' een half uurtje. Met Menace houdt Nasty vast aan hun no-nonsens aanpak in de vertrouwde formule. Beatdown hardcore uit het boekje, maar toch wel een beetje met een eigen touch vind ik.

In tegenstelling tot veel over the top hardcore waarin snelheid en boosheid overdreven worden, vind ik Nasty best authentiek klinken. Ik kan (als metalfan) echt heel goed naar deze muziek luisteren, omdat deze zo enorm lomp, traag en zwaar klinkt. Buiten de gekende hokjes gedacht: Menace is gewoon een vette plaat. Mede met dank aan de al even vette productie, want dit album rost echt op alle manieren het dak er af!

Matthi - Vocals

Paddy - Guitars

Nash - Drums

Berri - Bass