Loading...

Depravity - Grand Malevolence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-12-2020

Tracklist

01. Indulging Psychotic Thoughts
02. Grand Malevolence
03. Invalid Majesty
04. Cantankerous Butcher
05. Trophies of Inhumanity
06. Castrate the Perpetrators
07. The Coming of the Hammering
08. Barbaric Eternity
09. Hallucination Aflame
10. Epitome of Extinction
11. Ghosts in the Void

Na het uitbrengen van een baanbrekend (debuut)album Evil Upheaval, tillen de Australische death metal-giganten van Depravity de zaken naar een hoger niveau op hun tweede album Grand Malevolence, een van de meest verwoestende albums van dit jaar. Het is technisch geëvolueerd, met sterke songwriting gecombineerd met bloedstollende brutaliteit, uitgevoerd met verblindende snelheid en kracht.

Elk van de elf nummers is een bewijs van de beste uitdrukking die deze stijl bevat, waarbij facetten van de subgenres worden getoond zonder dat het de algehele intensiteit en het momentum doet afnemen. Er is technische death, brute death, zelfs progressieve fragmenten die zijn opgebouwd rond diezelfde donkere en verpletterende death metal waar Depravity om bekend staat.

Ook dit tweede album is een onmiskenbaar hoogstandje, en er zijn misschien meerdere luisterbeurten voor nodig voordat dat besef doordringt, omdat het album zo nauwgezet en intens is dat het misschien te veel is om in één keer te vatten. Depravity heeft een meesterwerk gecreëerd en daarmee de lat hoog gelegd, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het genre als geheel, waarbij geprobeerd wordt trends en gemeenplaatsen te vermijden. Al moet ik zeggen dat de stilistische aanpak overeenkomt met die van veel collega's; echt heel afwijkend klinkt Depravity niet. Dan blijft het nog steeds razend knap wat ze doen, vind ik.

Er is gepoogd de meest dodelijke expressie te creëren die mogelijk is; bereid je voor om weggeblazen te worden, daar is deze muziek voor bedoeld. Suffocation, Archspire, Morbid Angel, Psycroptic, Nile, Spawn of Possession, Gorgasm, Immolation, Hour of Penance, Abysmal Torment, Decrepit Birth zijn allemaal invloeden die je terug kunt horen, dan weet je in elk geval voor een groot deel wat je kunt verwachten.

Enerzijds heb ik een zwak voor dit soort overrompelende (death) metal, anderzijds zorgen de enorm drukke nummers er voor dat - zeker in het begin - veel op elkaar lijkt. Ik ben geen fan, maar hoor wel verdomd goed hoe inventief een en ander hier in elkaar zit. Liefhebbers van vet brute en technisch onderlegde death metal zitten hier gebakken!

Louis Rando - Drums

Lynton Cessford - Guitar

Jamie Kay - Vocals

Ainsley Watkins - Bass

Jarrod Curly - Guitar