Loading...

Nervosa - Perpetual Chaos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-03-2021

Tracklist

01. Venomous
02. Guided By Evil
03. People Of The Abyss
04. Perpetual Chaos
05. Until The Very End
06. Genocidal Command
07. Kings Of Domination
08. Time To Fight
09. Godless Prisoner
10. Blood Eagle
11. Rebel Soul
12. Pursued By Judgement
13. Under Ruins

Nervosa is terug met een nieuw album: Perpetual Chaos. Deze is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen, daarvoor hoef je alleen maar een blik op de nieuwe bandfoto's te werpen. Dat de band zo'n beetje per album van drummer wisselde is geen nieuws, maar ik denk dat het vertrek van bassiste, brulboei en bepalend gezicht op het podium Fernanda Lira (naar verluid met slaande deuren) een serieuze aderlating is.

Bandopperhoofd Prika Amaral heeft drie nieuwe krachten om zich heen verzameld, waar toch wel min of meer bekende namen bijzitten, en daarnaast Nervosa een internationaal karakter geeft. Bassiste Mia Wallace komt uit Italië, en zou je kunnen kennen van The True Endless, Triumph Of Death en Abbath. Zangeres Diva Satanica (zondagse naam: Rocío Vázquez) komt uit Spanje en zingt al bijna tien jaar in de Spaanse melodeath-band Bloodhunter. Benjamin Eleni Nota komt uit Griekenland en heeft al acht jaar ervaring (ze is 'pas' 26!) in Lightfold. Voor het eerst is Nervosa nu met z'n vieren (wel weer allemaal dames) en met een heuse frontvrouw die niet aan een instrument gekluisterd is. Persoonlijk zou ik een tweede gitariste (ik ben - zeker live - geen fan van mevrouw Amaral) ook geen overbodige luxe vinden.

Hoewel Nervosa nog altijd zonder problemen weg te zetten is als (old school) thrashband, is het na de semi-doorstart niet vreemd dat de band wat anders klinkt dan op de voorgaande albums. De muziek is bij vlagen nog altijd lekker fel, met dat wat schurende, primitive karakter dat thrash juist dat lekkere rauwe sfeertje geeft. Maar daar wordt nu een iets meer eigentijds, death metal-achtig randje aan toegevoegd. De muziek klinkt net wat lager en zwaarder, waardoor wat meer (zeer welkome!) dynamiek ontstaat - luister bijvoorbeeld maar eens naar Guided By Evil of Godless Prisoner. Leg dat eens naast de ziedende blasts van het bijna zwartgeblakerde (en ook al even heerlijk duistere) People Of The Abyss en je hebt al direct de veelzijdigheid die op voorgaand werk nog wel eens gemist werd.

Nummers als de vlotte opener Venomous, het lenig groovende Until The Very End en het wel heel korte, felle (door punk beïnvloedde) Time To Fight bewijzen dat Nervosa's gedwongen revisie zeker niet slecht uitpakt. Op Genocidal Command krijgt Diva Satanica gezelschap van Destruction's Schmier, hetgeen dan weer wel een goeie ouwe thrasher oplevert. Ook Rebel Soul vaart wel bij een vocale gastbijdrage, deze keer van Flotsam And Jetsam's Erik AK. Zo pakt het het alles bij elkaar toch wel ervaren kwartet het beste van twee werelden: een basis van oerdegelijke (old school) thrash metal, gecombineerd met de insteek die de mogelijkheden van de tegenwoordige tijd biedt.

Elk nadeel heb ze voordeel, of zoiets zei een bekende Nederlandse wijsgeer ooit, en dat blijkt ook van toepassing op de Nervosa-perikelen. De gedwongen herziening pakt echt niet slecht uit, en levert met Perpetual Chaos het meest afwisselende album uit de loopbaan op. Hopelijk wordt deze lijn doorgetrokken, en groeit Nervosa (nog verder) uit tot een steady, graag geziene thrashband!

Diva Satanica - Vocals

Prika Amaral - Guitar

Mia Wallace - Bass

Eleni Nota - Drums