Loading...

Dark Zodiak - Ophiuchus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-04-2021

Tracklist

01. Do More Say Less
02. Heaven, Earth And Beneath
03. Invisible Apocalypse
04. Ophiuchus
05. Destroy Destruction
06. Humor
07. From Thrash Till Death
08. 2020 A.D.
09. Total Freedom
10. Ignorance

De uit Duitsland afkomstige vijfkoppige band Dark Zodiak timmert onder aanvoering van (het echtpaar?) drummer Dieter en zangeres Simone Schwarz inmiddels tien jaar stevig aan de weg. Dat heeft hen een aantal mooie releases en optredens opgeleverd. Ophiuchus is de derde langspeler uit hun geschiedenis, en mijn kennismaking met deze band.

Het is niet de stijl van de band waardoor ik besloot hier even aandacht aan te besteden. De overwegend uptempo (melodieuze) death-thrash metal-mix is anno 2021 niet echt bijzonder meer te noemen. Maar de manier waarop de band z'n geluid vormgeeft spreekt me des te meer aan. Een vintage productie, de krachtig klinkende vrouwelijke brulboei en vooral de instrumenten die misschien net wat onevenwichtig in de mix zitten - vooral het basgitaargeluid springt eruit, hetgeen ik zeker geen straf vind - zorgen ervoor dat Ophiuchus me opviel.

Het tempo zit er lekker in, het gitaarwerk is dik in orde, en hoewel de composities niet heel spannend zijn luistert deze muziek verdomd lekker weg. In de uitvoering is voldoende afwisseling te horen, luister maar eens naar het relatief lange titelnummer Ophiuchus. Hierin komt van alles voorbij, van ingetogen gitaargetokkel tot aan pigsqueels van Simone. Ook mag er regelmatig worden meegebruld, zoals 'Do More Say Less' in de gelijknamige opener, of 'Destroy' in Destroy Destruction.

Ik heb me tijdens de eerste luisterbeurt van het album even af zitten vragen aan wie de zangstem me deed denken, en ik kwam gelukkig al vrij snel op (de rauwe versie van) Monica Janssen, die ik vooral ken van de Nederlandse thrash-band X-Tinxion. Zeker in de uptempo passages vind ik de vergelijking evident, al heb ik gaandeweg het idee dat Simone hier een breder inzetbaar geluid laat horen. Die vocalen doen er hier echt toe!

Ophiuchus is echt een lekker luisteralbum voor de liefhebber van iets gedateerde deathrash. Daarmee bedoel ik dat Dark Zodiak niet nadrukkelijk klinkt als een moderne band, juist die old school feel vind ik zo aantrekkelijk. Voel je je daar door aangesproken, dan zou ik Dark Zodiak en / of Ophiuchus zeker eens checken!

Simone Schwarz - Vocals

Charly Gak - Guitars

Benni Poeck - Guitars

Steffi Bergmann - Bass

Dieter Schwarz - Drums