Loading...

TarLung - Architect

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-09-2021

Tracklist

1. Infinity
2. Widow's Bane
3. Weight of Gravity
4. Unthinkable
5. Horses of Plague
6. Architect

TarLung, de band uit Oostenrijk, opgericht in 2013, presenteerde in mei 2017 hun tweede album Beyond The Black Pyramid - de opvolger van het zelfgetitelde debuut uit 2014 - en mijn kennismaking met deze band. Daar is (in juni van dit jaar al) een opvolger voor verschenen: Architect. Niet meer helemaal nieuw dus, maar ik heb 'm recentelijk alsnog met groot plezier beluisterd.

Na de samenwerking met drie verschillende labels op de laatste twee releases, gaat TarLung met Architect voor een 100% DIY-aanpak. Het album is opgenomen in een vijf dagen durende sessie in de DDP-studio's (Braunau, Oostenrijk), wederom onder de bezielende begeleiding van geluidstechnicus Lukas Haidinger. Deze keer was het de bedoeling om een meer verfijnde en rijker klinkende plaat te krijgen met behoud van de rauwe kracht waar TarLung bekend om staat. Gedurende het schrijfproces werd er meer nadruk gelegd op de arrangementen van de nummers. Hoewel het nog steeds redelijk sludgy blijft, ligt de focus van TarLung - meer dan in het verleden - op melodie en diversiteit: er zijn meer leadpartijen, maar ook meer noise. Meer stuwende stoner, spaarzame vrolijke elementen, maar ook meer wanhoop en duisternis.

Opvallend genoeg duurt het album bijna een half uur korter dan de voorganger; maar ook gedurende de speeltijd van zo'n veertig minuten laat de band horen zich als een vis in het water te voelen in de donkere wereld van doom, stoner en sludge. Eigenlijk belichaamt TarLung op muzikale wijze alles dat als zwaar, log, traag en lomp te beschouwen is binnen de muziekscene. Zwaar op de maag lijkt bijna een understatement, het trio weet de ingewanden goed door elkaar te schudden middels logge riffs en grooves, terwijl daarnaast ook plaats is voor subtiele, iets meer ingetogen fragmentjes. Geen nummers van acht, negen of tien minuten meer, op Architect komt de band wat vlotter tot de kern der zaken.

Opener Infinity begint met een enorm pakkende groove, die zo uit het repertoire van Black Sabbath afkomstig had kunnen zijn. Met sludgy onderbrekingen komt dat pakkende effect steeds terug, hetgeen dit tot een erg lekker nummer maakt. Als je zo begint heb je mij al snel binnen. Met Widow's Bane wordt de spanning heerlijk opgebouwd, vanaf het relatief ingetogen begin vinden pakkende grooves en beukende sludge elkaar in een stevige verstrengeling. Waarbij de herhalende melodieuze gitaarleads als stiekeme aantrekkingskracht fungeren; en het nummer een opzwepende verrassing heeft naar het einde toe.

Nou ja, zo kan ik elk nummer wel apart bespreken, maar het komt er wat mij betreft op neer dat Architect gewoon zes keer keihard raak is. De beloofde afwisseling wordt volledig waargemaakt, net als de bescheiden melodieuze aspecten. het is voor mij onmogelijk om stil te blijven zitten bij dit soort muziek. Horses Of Plague doet mij meermaals opveren en met diverse ledematen mee-slaan of -trappen, wat een energieke track! Ook afsluiter en titelnummer Architect is niet te versmaden, en laat TarLung in optima forma uitblinken. Dit is een serieus goed voorbeeld waarom ik zo van heavy muziek hou!

Clemens "Rotten" - guitars

Philipp "Five" Seiler - guitars, vocals

Marian Waibl - drums