Loading...

Eufobia - Madness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-10-2022

Tracklist

01. Madness
02. Facing The Firing Squad
03. Wolf Among The Sheep
04. Messiah
05. Those Who Believe
06. Burning Streets
07. Use Your Head
08. Liberation
09. The Establishment
10. Animal Farm

Eufobia (oud-Grieks, betekent letterlijk: angst voor het goede) is een thrash / melodeath-kwartet uit Sofia, Bulgarije. Anno 2022 zijn ze geen nieuwkomers meer in de scene, ze bestaan ​​al sinds 2003 en Madness is hun vierde release. Voorafgaand aan deze laatste langspeler bracht de band een EP Insemination (2010) en twee full-lengths uit, namelijk Cup Of Mud (2011) en Eufobia (2016). Madness betekent voor mij de serieuze kennismaking.

Madness is de naam van hun nieuwste verzameling van tien overwegend opgefokte nummers in de beste deathrash-stijl. Het algehele geluid is brutaal en agressief, met rake, botverpletterende drums, rauwe, emotievolle vocalen, vlijmscherpe riffs en tal van technisch onderlegde stukken, waarbij de donkere atmosfeer en een vleugje melancholie niet vergeten wordt. Vooral de melodieuze gitaarleads zijn hierbij een pre. Het werkt degelijk, effectief, waarbij je kunt horen dat deze jongens zeer ervaren zijn - merkbaar bekwaam en zelfverzekerd in wat ze doen. De teksten zijn provocerend en smerig, men neemt geen blad voor de mond.

Er is gelukkig wel de nodige afwisseling te horen op Madness. Zo laat Wolf Among The Sheep wat meer traditionele heavy metal-invloeden horen, waarna Messiah een puur thrash-monster is. Burning Streets is veruit het kortste nummer, en laat crossover / hardcore-invloeden horen. The Establishment begint juist weer heel ingetogen, laat een sterke opbouw horen, en zit dus gewoon heel goed in elkaar. Een sterke wisselwerking tussen melodie en agressie.

De zware afsluiter Animal Farm heeft inderdaad George Orwell's klassieker als invloed, en is opnieuw een nummer dat laat horen hoe Eufobia weet te spelen met dynamiek, zowel qua tempo- als sfeerwisselingen. Madness laat zich beluisteren als een interessant album, waarbij Eufobia zich niet laat beperken door een enkel genre. Sfeer en emotie enerzijds, en technische vaardigheden anderzijds zijn minstens zo belangrijk.

Niki - Vocals, Guitar

Ivan - Guitar

Steff - Vocals, Bass

Blago - Drums, Vocals