Loading...

Vandenberg - Sin

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-08-2023

Tracklist

01. Thunder And Lightning
02. House On Fire
03. Sin
04. Light It Up
05. Walking On Water
06. Burning Skies
07. Hit The Ground Running
08. Baby You've Changed
09. Out Of The Shadows

Na z'n Moonkings en het prima ontvangen comeback-album 2020 heeft Ad Vandenberg er nog lang geen genoeg van, sterker nog, hij krijgt steeds meer zin om nieuwe muziek te maken. Hij heeft inmiddels weliswaar de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots bereikt, maar geraniums zijn aan hem nog lang niet besteed! Na drie albums in de eerste helft van de jaren '80, een spraakmakende periode bij Whitesnake en een soort van doorstart met Manic Eden is Vandenberg echt weer helemaal terug onder eigen naam.

In plaats van een penseel en canvas te gebruiken, schildert Vandenberg met imposante zang, pakkende en groovende ritmes, en het iconische en direct herkenbare snarenwerk van de naamgever van deze band. Samen met zanger Mats Levén (bezig baasje Ronnie Romero is al weer verdwenen) en dezelfde ritmesectie - drummer Koen Herfst en bassist Randy van der Elsen - presenteert de gitarist het vijfde studio-album Sin. Wat wel letterlijk door hemzelf is geschilderd, is de albumcover.

Met Levén als zanger is Vandenberg er zeker niet slechter op geworden; zijn rauwe stem blijkt hier uitstekend te passen. Dat is al meteen te horen in de opzwepende opener Thunder And Lightning. Dit is aanzienlijk steviger kost dan waarmee de band in de jaren '80 voor de dag kwam. Dit gaat eerder richting klassieke Judas Priest; het is een authentiek klinkend heavy metal-nummer. Naast het uiteraard goed verzorgde gitaarwerk vind ik het vooral aangenaam dat het basgeluid zo goed doorkomt, dat aspect wordt nog wel eens 'vergeten'. Over het uiterst adequate drumwerk van Koen Herfst ga ik het dan nog niet eens hebben, ik heb al vaker werk van hem besproken en hij is gewoon een zeer veelzijdige drummer die perfect aanvoelt wat de muziek nodig heeft.

House On Fire laat vervolgens horen dat Vandenberg anno 2023 toch echt een hardrockband is die met de tijd is meegegaan. De vibes zijn (gelukkig!) heerlijk old school, maar de grooves en vooral het geluid zijn echt helemaal van nu. Dit is toch echt het betere heavy swing-werk. Titelnummer Sin laat een voorzichtige Whitesnake-vibe horen wat mij betreft. Een lekker dreigend, trager nummer, wat aan de logge kant, wat mij betreft behorend tot de beste nummers van het album. Naast Whitesnake moet ik toch ook wel erg aan het werk van Dio denken.

Daarna doet Light It Up me met z'n springerige vrolijkheid wat aan Extreme denken. Het is hoe dan ook de perfecte wisselwerking met de voorgaande track, zo veelzijdig is deze band dus tegenwoordig. Ook Burning Skies klinkt weer lekker gedreven, aangevuurd door stevige riffs waardoor je echt wordt meegenomen in het nummer. Hierbij stil blijven zitten is lastig! Daarna doet Hit The Ground Running er een schepje bovenop, dit opzwepende nummer heeft wel een duidelijk aanstekelijke Whitesnake-sfeer, en beschouw ik ook als een van de betere van het album.

Iets ballade-achtigs als Baby You've Changed hoeft voor mij niet zo. Ik ben er geen liefhebber van, hoe goed er ook gemusiceerd wordt. Buiten dat, wanneer je al ooit Burning Heart gemaakt hebt, daar komt toch geen ballad meer overheen? Afsluiter Out Of The Shadows verrast met de zang in het intro, en ontpopt zich tot een zware beuker a la titelnummer Sin.

Ik was al positief over voorganger 2020, maar dit nieuwe album is echt nog wel een stuk sterker. Oerdegelijke, afwisselende heavy rock, met hart en ziel gebracht door doorgewinterde muzikanten. Acht goed in elkaar stekende nummers die elk voor zich overtuigen, afgetopt met uitgekiend gitaarwerk. Ik mag hier echt graag naar luisteren!

Adrian Vandenberg - Gitaar

Mats Levén - Zang

Randy van der Elsen - Bas

Koen Herfst - Drums