Loading...

Thorn - Evergloom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-10-2023

Tracklist

01. Spectral Realms of Ethereal Light
02. Xenolith of Slime
03. Hypogean Crypt
04. Gaze of the Seer
05. Wastelands Dimly Lit
06. Phantom Noose
07. Sapien Death Spiral
08. Farron's Covenant
09. Thanatos Basileos
10. Evergloom

De underground death metalband Thorn (uit de Verenigde Staten) tovert z'n derde langspeler Evergloom te voorschijn. In het geval van deze band kunnen we in enkelvoud blijven spreken, want het gaat hier om de eenmansband van Brennen Westermeyer, die in z'n eentje de muziek en teksten schrijft en uitvoert. Ik had nog nooit van de band gehoord, maar de kennismaking zal een alleraardigste blijken.

Zoals gezegd underground, dus een traditionele stijl van barbaarse old school death metal, vermengd met emotioneel geladen atmosferische stukken die je tegenwoordig steeds minder hoort. Alsof het herinneringen ophaalt aan een bitterzoet verleden, schommelt de muziek instinctief heen en weer tussen boze, knallende delen en aangrijpende, weemoedige deuntjes. Dit contrast werkt prachtig voor deze soort doomy death metal. En nog beter op dit album dat meer uitgesproken death metal-invloeden heeft, samen met relatief meer uitgewerkte structuren.

Interessant genoeg beginnen de meeste nummers op het album gewelddadiger te worden na de aanvankelijke geruststellende stilte, waardoor nietsvermoedende nieuwe luisteraars worden aangetrokken, en voorbereid op de navolgende muzikale rituele slachtpartijen. Regelmatig wordt er terug gegrepen op de oorspronkelijke droomachtige atmosfeer. Een beproefde methode, die hier behoorlijk effectief werkt. Ik word regelmatig gegrepen door de misantropische sfeer.

Al met al laat Evergloom een prachtige opbouw horen, om te eindigen met het triomfantelijke titelnummer dat uitstekend het geluid neerzet waar Thorn voor staat. Thorn heeft een weinig verfrissend, maar alleszins onderhoudend album uitgebracht, met de juiste verhouding tussen muzikaliteit en atmosfeer.

Brennen Westermeyer - all instruments and vocals