Loading...

Nervosa - Jailbreak

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-11-2023

Tracklist

01. Endless Ambition
02. Suffocare
03. Ungrateful
04. Seed Of Death
05. Jailbreak
06. Sacrifice
07. Behind The Wall
08. Kill Or Die
09 When The Truth Is A Lie
10. Superstition Failed
11. Gates To The Fall
12. Elements Of Sin
13. Nail The Coffin

Na de split tussen gitariste Prika Amaral en de ritmesectie van Nervosa (die beide dames gingen verder als Crypta) verzamelde Prika een nieuwe band om zich heen, en kwam in 2021 met het album Perpetual Chaos. Daarbij werd aangegeven dat Nervosa 'gewoon' door zou gaan. Het nieuwe album Jailbreak onderstreept deze stelling: Nervosa is nog altijd alive and kicking.

Wel ben ik zeer verbaasd wanneer ik de bandbezetting zie. Want van de bezetting van het vorige album is niemand meer over. Ja, bandleider Prika natuurlijk. Het bijzondere hier is dat voor het eerst een tweede gitariste de band heeft versterkt, hetgeen ik overigens eerder al een welkome aanwinst had gevonden. Deze Helena Kotina (uit Griekenland) heeft ook maar meteen de basgitaar ingespeeld op het album. Nervosa heeft inmiddels een nieuwe bassiste (de eveneens Griekse Elina Papadogianni) maar die is - behalve op Seed Of Death - verder nog niet op het album te horen. Nieuwe drummer is de Bulgaarse Michaela Naydenova.

Dan heb ik het alleen nog niet gehad over de vocale afdeling. En ook die oplossing vind ik best verrassend, want Prika neemt op Jailbreak zelf de lead-vocalen voor haar rekening. En dat doet ze zeer verdienstelijk! Dat was al te horen op album-opener Endless Ambition, een nummer dat al vroeg in dit jaar werd uitgebracht als single en video, en fungeerde als een eerste voorbode voor - ja, dat was op dat moment nog vrij onzeker. Het nummer laat wel meteen de krachtige houding en het talent van Amaral als frontvrouw zien en horen.

Het razende Suffocare, dat verschillende aspecten van giftige relaties behandelt, en Ungrateful vervolgen het pad van het intense openingsnummer, voordat ze overgaan in het prachtige, epische intro van Seed Of Death. Met zijn filosofische teksten die vragen over de nooit eindigende cyclus van het leven onderzoeken, grijpt het nummer een alomtegenwoordig onderwerp aan dat voor ons allemaal relevant is. Minder heftig qua agressieve muzikale invulling, maar daarom niet minder intens. Titelnummer Jailbreak is dan weer een thrashbeuker met een lekker refrein en brullend gitaarwerk.

Ook weer zeer energiek is het nummer When The Truth Is A Lie, met een gastbijdrage van de legendarische Exodus-gitarist Gary Holt De volgende gastrol is voor zangeres Lena Scissorhands (Infected Rain, Death Dealer Union) die met haar stem voor een extra laag zorgt op Superstition Failed. Gates To The Fall lijkt in de eerste minuut een opvallend traag, zeer dreigend nummer, met een opvallend duistere atmosfeer. Geen thrash, maar eerder een Bolt Thrower-achtige vibe. Het gehele nummer blijft zo dreigend, ondanks de thrashy versnellingen. Best verrassend, en 'dus' een gave compositie. Met Elements Of Sin en Nail The Coffin sluit het album in stijl af met een tweetal krachtige thrash-bangers.

Weinig stabiel qua personele perikelen, maar - zeker belangrijker! - zeer stabiel qua muzikaal en compositorisch aanbod. Jailbreak is namelijk een stuk spannender dan z'n voorganger (twee gitaristen!), dus ik vermoed dat de huidige bezetting hierop prima kan voortborduren. Voor een impressie van de huidige bandstatus, hieronder drie livetracks die Nervosa dit jaar op Wacken ten gehore bracht:

Prika Amaral - Vocals, guitars

Helena Kotina - Guitars, bass

Michaela Naydenova - Drums