Loading...

Ancient Settlers - Transition

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-05-2023

Tracklist

01. A New World Order
02. Mihi Nomen Est Ira
03. The Circle
04. Modern Travelers

Ancient Settlers bestaat uit muzikanten die van origine overwegend afkomstig zijn uit Venezuela, maar inmiddels uitgewaaierd over Spanje en Portugal. De zeer opvallende uitzondering was op het debuutalbum nog de in Amerika wonende Finse(!) zanger Antony Hämäläinen, maar die is inmiddels vervangen door de Venezolaanse zangeres Génesis Farias. Afgelopen jaar bracht de band het debuutalbum met de pretentieuze titel Our Last Eclipse: The Settlers Saga Pt. 1 uit - mijn kennismaking met Ancient Settlers. Dertien maanden later is de opvolger uit: Transition.

De band begon hun reis met de bedoeling om de grenzen van moderne melodieuze death metal te verkennen, inclusief aanstekelijke gitaarriffs, en het gebruik van keyboards en een subtiel vleugje electronica. Ook de vocale verscheidenheid heeft de band hoog in het vaandel staan, getuige drie verschillende gast-vocalisten op de eerste drie tracks. Vanuit thematisch en tekstueel oogpunt is de band geïnspireerd door de recente tragedies die de aarde en de mensheid treffen. De agressieve kant van hun muziek laat de verontwaardiging daarin goed naar voren komen.

A New World Order laat een overvloed aan pakkende riffs horen, met stemmen die van de diepte en donkere kant naar de krachtigste melodieën lopen. Scandinavische melodeath uit het boekje, ondersteund door jaren '80 geïnspireerde synthesizers. Mihi Nomen Est Ira (Latijn voor 'mijn naam is woede') gaat over de zinloosheid van oorlog, waarbij vooral de cleane zang me opvalt. Ik had hier meer boosheid verwacht, maar zelfs dit thema kan blijkbaar niet zonder een deels melodieuze muzikale insteek. Wel een lekker intens nummer in de coupletten, maar te zoetsappig in het refrein om voor boos door te gaan.

The Circle beschrijft een utopische droom, gedefinieerd als een spiraal van muzikale emoties. Opnieuw veel vocale afwisseling tussen cleans en ruwe screams, maar ook een sterke ritmiek en een heerlijk groovende basgitaar. Een nummer dat zijn hoogtepunt vindt in een episch en emotioneel refrein. In Modern Travelers proberen de Ancient Settlers - inderdaad, de kolonisten - te reflecteren over de wereldwijde migrantencrisis. Vanuit muzikaal perspectief horen we vooral emotievolle zang, ondersteund door een groovende ritmesectie, pakkende refreinen en gitaarharmonieën.

Mijn grootste pijnpunt ten tijde van de band's debuut betrof de zang, grappig genoeg is dat gedeelte hier juist een van de sterkste troeven. Al komen daar dan wel wat gasten bij kijken, maar toch. In puur muzikaal opzicht vind ik het vooral wel opvallend om te constateren hoe Europees een band bestaande uit oorspronkelijke Venezolanen kan klinken. Want de pakkende melodeath gaat er in als koek. Fijn muziekje!

Génesis Farias - vocals

Carlos Chiesa-Estomba - guitar

Agustin Martinez - guitar

Miguel Herrera - bass guitar

Herman Riera - drums, keyboards

Rene González - keyboards