Loading...

Anifernyen - Augur

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-10-2019

Tracklist

01. Augur
02. Tyrant
03. Eldritch Moon
04. Emissary
05. Graveborn
06. Voleur D'Âmes
07. Foreshadowing
08. Christendoom
09. Wormwood
10. Neverlight
11. Deadite

Anifernyen (geen bandnaam die makkelijk weg-tikt) is een metalband uit Portugal, die in z'n tweede leven voor de dag komt met debuutalbum Augur. De band kende een eerder bestaan van 2003 tot 2010, waarin een EP werd uitgebracht (The Pledge of Chaos, 2008) die weinig opzien heeft gebaard. Sinds 2017 is het gezelschap weer bij elkaar, met Augur als tastbaar resultaat.

Het titelnummer blijkt het intro, dat de toon zet voor een lekker donkere luistersessie. De muziek van Anifernyen is te omschrijven als een melodieuze death/black metal-mix. Ter vergelijking hoor ik raakvlakken met bands als Rotting Christ, Saille, en bands uit de Poolse scene als Behemoth en Hate. De overeenkomst is de uitermate donkere atmosfeer, als ook de neiging om niet alleen maar death of black metal te brengen, maar een mengvorm daarvan. Klein minpuntje daarbij vind ik dat er soms fragmenten voorbij komen (Eldritch Moon, Graveborn, Wormwood) die net iets te nadrukkelijk gericht zijn op catchy melodeath; wat mij betreft mag Anifernyen het wel constant zo donker mogelijk houden, en de meer lichtvoetige passages inperken.

Want het aspect dat me het meest bevalt aan de muziek van dit Portugese gezelschap is de dreiging die vooral het middentempo uitstraalt. De muziek (en de muzikanten zelf ook natuurlijk) overtuigt weliswaar ook in de blastende tempo's, maar op die momenten vind ik het net wat minder indruk maken. Niet in muzikaal opzicht, maar qua sfeer bedoel ik dat. Nummers als Tyrant, Emissary, Voleur D'Âmes en vooral Christendoom (met wat mij betreft in de eerste minuut een fikse hint naar Black Sabbath's Children Of The Grave) spreken me daardoor enorm aan.

Zonder dat Anifernyen nou direct nieuwe horizonten verkent poogt de band z'n eigen plaats binnen het brede metal-universum te vinden. De combinatie van duistere, dreigende metal met een directe, melodieuze aanpak leent zich daar ook prima toe. Ik vind weliswaar niet alle tracks even sterk, al kan ik de afwisseling dan wel weer waarderen. Over het geheel genomen scoort Augur gewoon een dikke voldoende.

Daniel Lucas - zang

Luis Ferreira - gitaar

Diogo Malheiro - gitaar

Ricardo Vieira - bas

Hugo Almeida - drums