Loading...

Apollo De Novo - Left To Waste And Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-02-2020

Tracklist

1. Imperator
2. Nothing Left Of You
3. Streets Of Auru
4. Raging Hell

Apollo De Novo is een alternatieve rock / metal-band uit Zwolle die inspiratie haalt uit bands als Alice in Chains, Audioslave en Soundgarden; raakvlakken met grunge dus. In 2019 hebben ze de band-battle van Talent naar de Tent gewonnen en daarmee hebben ze een plek weten te veroveren op het Dicky Woodstock Popfestival. In de zomer van 2019 hebben ze hun EP Left to Waste And Decay opgenomen (nadat eerder al een eerste single The Unknown was uitgebracht). Deze verscheen op 31 januari via diverse digitale kanalen, en werd op 1 februari live gepresenteerd in Jack’s Music Bar in thuisstad Zwolle.

De eigenwijze rockmuziek van Apollo De Novo is vooral enorm energiek, en lijkt gemaakt om op het podium het beste uit de muzikanten naar boven te halen. Dat is ook waar de band tot nu toe z'n ervaring heeft opgedaan. Het blijkt vaak lastig om de live-energie en -beleving ook adequaat op een studio-release vast te (laten) leggen. Dat is naar mijn idee ook het euvel waar Left To Waste And Decay een beetje onder te lijden heeft.

De opnames zijn behoorlijk naturel gehouden, hier en daar klinken de nummers wat kaal, eenvoudig, maar over het algemeen is het geluid zelf wel lekker vol. Vooral de basgitaar komt goed naar voren, dat vind ik dan persoonlijk wel weer prettig. Een pluspunt vind ik dat er regelmatig gebruik wordt gemaakt van meerstemmige zang, een nummer als Nothing Left Of You vaart daar wel bij. Een minpuntje vind ik zelf het ontbreken van een tweede gitaar, dat weliswaar deels wordt opgevangen door de zeer aanwezige bas, maar zeker wanneer bijvoorbeeld een solo wordt gespeeld, blijft er wel een beetje een leegte achter.

De ideeën die ik hoor, spreken me bij vlagen zeker aan. Een donker nummer als Streets Of Auru laat in al z'n eenvoud een heerlijke atmosfeer horen, dat in combinatie met de melodieuze zanglijn in het refrein voor een sterke aantrekkingskracht zorgt. Daarnaast zorgt de toevoeging van blazers (schrik niet!) hier wel voor een invulling van een mogelijk ontstane leegte. Verrassend en erg goed gedaan wat mij betreft! Ook Raging Hell klinkt hierna lekker zwaar op de hand, dit is een lekker log rockgeluid waar ik dus wel van hou.

Na een wat twijfelend begin weet Apollo De Novo me alsnog te overtuigen. Compositorisch zitten de nummers wel goed in elkaar, ik heb alleen het idee dat de muzikanten nog niet helemaal precies uitgevoerd krijgen wat ze graag zouden willen. Hun donkere rockmuziek spreekt me qua sfeer in elk geval aan, ik ben ook zeker benieuwd hoe de band live presteert. Afgaande op Left To Waste And Decay zit dat wel goed!

Quinten Leistra - Zang

Pieter Hartman - Gitaar, Zang

Edzard Leistra - Bas, Zang

Koen Steendijk - Drums