Loading...

Atavistia - Cosmic Warfare

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-05-2023

Tracklist

01. Omega Nova
02. Cosmic Warfare
03. Ethereal Wanderer
04. Spectral Rebirth
05. Divine Destruction
06. Forgotten Silence

Atavistia is een epische metalband uit Vancouver, Canada. Oorspronkelijk was het een eenmansproject van Matt Sippola, later verzamelde hij een volwaardige band rond zich en bracht in 2020 het tweede album uit: The Winter Way, opvolger van One Within the Sun (2017) - en mijn kennismaking met de band. Inmiddels schrijven we 2023 en is het volgende album paraat: Cosmic Warfare.

De band verkent verschillende vormen van metal binnen de muziek, hetgeen resulteert in een symfonische mix van natuur, atmosfeer en technisch verzorgd muzikaal vakmanschap. De diversiteit van Atavistia, net als een bos in volle bloei van de lente, is iets om te aanschouwen. Beïnvloed door de epische landschappen en natuur van British Columbia, is de kou van de winter en de bloei van de zomer voelbaar in elk nummer. Visies op landschappen die lang in de tijd zijn vergeten, zijn sleutelelementen achter de muziek van Atavistia.

Voor fans van Wintersun, Ensiferum, Dimmu Borgir krijg ik in de begeleidende info mee; daar kan ik mij wel in vinden. De muziek van Atavistia is toch vooral symfonisch, episch, atmosferisch, en heeft mijns inziens zeker raakvlakken met de pagan of black metal achtergrond van genoemde bands, maar dan inclusief melodieuze death metal-invloeden. Wintersun lijkt me als vergelijking het meest passend; de thematiek met betrekking tot de natuur (vooral die in de winter) duwt Atavistia in die hoek.

Atavistia gaat verder dan alleen het maken van liedjes en neemt je mee op een mentale reis door uitgestrekte sonische landschappen van besneeuwde bossen, desolate toendra's en dorre permafrost-landschappen. Voorbij de ijzige wortels van hun zwartgeblakerde inspiratie, mikt Cosmic Warfare op de sterren en de enorme leegte van de macrokosmos. Maar zo fraai gaat het niet blijven: wees getuige van de vernietiging van onze planeet en onze kosmos en ervaar het niets van de ruimte.

Geïnspireerd door de majestueuze natuurlijke landschappen van hun thuisland, de aardse seizoenen en de oude Noorse cultuur, past Atavistia's grandioze geluid bij deze lyrische thema's in een indrukwekkende symfonie van vernietiging, waarbij gracieuze melodieën lijken te conflicteren met brute ritmische kakofonie. In de diverse schijnbare tegenstellingen ligt de kracht van zowel de muziek als de thematiek.

Mattias Sippola - Vocals, Guitars

Dalton Meaden - Guitars

D'wayne Murray - Bass

Max Sepulveda - Drums