Loading...

Atheist - Piece Of Time [reissue]

Gepost in Reviews door Edwynn op 26-08-2023

Tracklist

01. Piece of Time
02. Unholy War
03. Room with a View
04. On They Slay
05. Beyond
06. I Deny
07. Why Bother?
08. Life
09. No Truth

Eerder dit jaar bracht de progressieve death metal legende Atheist hun volledige discografie, bestaande uit vier albums die de 30-jarige carrière van de band bestrijken, opnieuw uit op alle streamingdiensten wereldwijd. De terugkeer naar digitale platforms was de eerste fase van een uitgebreide heruitgave-campagne.

Inmiddels is ook de tweede fase gestart, waarmee de band z'n albums in verschillende fysieke formaten aanbiedt, voorzien van geheel nieuwe, herziene lay-outs en een hele lading demo-tracks als bonus. Natuurlijk is er ook weer een re-mastering aan te pas gekomen om het geluid wat te pimpen. Piece Of Time was indertijd het debuut, en dit vonden wij toen van het album:

Omdat Atheist uit Tampa kwam en Piece Of Time in de Morrissound studio opnam, werd de band mijns inziens onterecht op één hoop geveegd met de zogenaamde Tampa death metal golf. Uiteraard zijn er wel stilistische raakvlakken met death metal, maar er is zoveel meer. Inventieve riffs, te gekke solo’s en tegendraadse ritmes. En let vooral op het flitsende baswerk van veel te vroeg gestorven Roger Patterson.

Toch kost het niet heel veel moeite om ‘in het album’ te komen. De composities zijn betrekkelijk compact en er valt goed op uit je plaat te gaan. Ik heb het nooit ergens gelezen of bevestigd gezien, maar ik denk dat Atheist de directe aanleiding is van de koerswijziging die Chuck Shuldiner met Death maakte ten tijde van Spiritual Healing. Ook de stem van Shuldiner op zijn laatste album vertoont wat gelijkenissen met de toegankelijke grunt van Kelly Schaefer. Ook Steve DiGiorgio liet zich duidelijk inspireren door Atheist getuige A Vision Of Misery van Sadus

Death liefhebbers zouden dit toch zeker eens een kans moeten geven.

Kelly Shaefer - Vocals, Guitars

Rand Burkey - Guitars

Roger Patterson - Bass

Steve Flynn - Drums