Loading...

Atrae Bilis - Divinihility

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-08-2020

Tracklist

01. Gnode
02. Sulphur Curtain
03. Phantom Veins Trumpet
04. Ectopian
05. Upon the Shoulders of Havayoth
06. A Ceremony of Sectioning

Atræ Bilis (voor het gemak kies ik voor de minder ingewikkelde weergave Atrae Bilis) uit Canada is te beschouwen als een nieuweling binnen het uitgebreide metal-landschap, maar bestaat uit muzikanten die al de nodige ervaring in de bagage hebben. Het eerste wapenfeit waarmee de band zich aan de wereld voorstelt heet Divinihility, en is een EP die bestaat uit zes tracks en 22 minuten aan muziek.

De muziek van Atrae Bilis laat zich niet direct eenvoudig categoriseren, en neemt de beste elementen van alle stijlen van death metal in zich op, en spuugt daar een heel eigen amalgaam uit dat niet subgenre-gebonden is; er is geen sjabloon voor hun soort muziek. Het is enorm onvoorspelbaar, maar blijft ondanks alles coherent en pakkend. Het bevat invloeden van technische death, brute death, duistere death en zelfs dissonante death, met een vleugje melodie en een aangenaam donkere atmosfeer als kers op de taart. Raakvlakken zijn te vinden met bands als Gorguts, Suffocation, Cattle Decapitation, Atheist, Depravity, Morbid Angel, Dying Fetus en uiteraard ook Death.

Intro Gnode geeft je een idee van wat er kan komen als technische death metal gitaren worden gecombineerd met bruut klinkend drumwerk. Op het moment dat het intro eindigt en de zang zich bij de mix voegt aan het begin van Sulphur Curtain begint de echte brutaliteit, en de genres beginnen zich echt te vermengen. Verwacht alsjeblieft niet te kunnen voorspellen wat er daarna komt, want de slim geconstrueerde structuur in de muziek van Atrae Bilis blijft verrassen. Soms komt het wat chaotisch over, maar dat is slechts schijn, de heren muzikanten weten verdomd goed wat ze doen.

Stiekem ben ik wel blij met de kortheid van een EP als kennismaking met deze band. Er gebeurt zo veel dat ik in no time ben murw gebeukt door de veelheid aan indrukken. Toch houdt Atrae Bilis wel degelijk ook goed rekening met de luisteraar. Een nummer als Phantom Veins Trumpet laat wat meer viscerale en minder tech-zware momenten horen, en geeft de luisteraar niet alleen wat ontspanning, maar ook een kans om even op adem te komen, en geeft de muziek de nodige frisheid. Ook afsluiter A Ceremony of Sectioning laat wat meer rechttoe rechtaan grooves horen. Upon the Shoulders of Havayoth bestaat echter uit een schijnbaar ingewikkelde constructie van riffs en ritmes; dit is echt meer spul voor gevorderden.

Atrae Bilis is een extreme metal-act die zich als vol belofte en potentie laat aanhoren. De manier waarop ze verschillende elementen van diverse (death) metal-genres in hun muziek integreren is misschien niet direct innovatief, maar toch op z'n minst interessant. Geen instant death metal, maar muziek voor gevorderden, zonder dat het technische aspect overdreven wordt. Dit is aangenaam energieke metal, boosaardig, en toch redelijk goed behapbaar. Een interessante samensmelting van invloeden!

Brendan Campbell - Bass

Jordan Berglund - Vocals

Luka Govednik - Drums

David Stepanavicius - Guitars