Loading...

Besvärjelsen - Atlas

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-07-2022

Tracklist

01. The Cardinal Ride
02. Acheron
03. Clouds
04. House of the Burning Light
05. Paradise
06. Digerliden
07. Descent
08. Celestial
09. Obscured by Darkness
10. Divided Ends

Besvärjelsen betekent betovering of bezwering, en dat blijkt zeer veelzeggend voor de muziek van deze Zweedse band, die me op hun debuutalbum Vallmo (2018) en de navolgende EP Frost (2019) uitstekend bleek te bevallen. Atlas is hun meets recente album, dat eind mei verscheen.

Onder aanvoering van de zangeres met het mysterieuze stemgeluid volhardt de band gelukkig in het mengen van doom, stoner en psychedelica. De zware klanken van de muziek laten zich heerlijk vermengen met de vrouwelijke zangstem, zodat daadwerkelijk een intrigerend plaatje geschilderd wordt. De zware geluiden van de ritmesectie wist ik al snel te herleiden tot 'oude bekenden', want de heren op basgitaar en drums ma(a)k(t)en deel uit van Dozer en Greenleaf, waarvan ik vooral die laatste behoorlijk hoog heb zitten.

Vooral dat drumgeluid laat ook hier een overdonderende indruk achter, en vormt in combinatie met de zang van Lea Amling Alazam voor de voornaamste aantrekkingskracht wat mij betreft. Luister maar eens naar opener The Cardinal Ride, en durf dan te beweren dat je niet overweldigd bent door dat drumgeluid. Natuurlijk, de overvloedig aanwezige, vet fuzzende riffs mogen er absoluut ook zijn, maar deze zorgen niet voor de unieke, eigen sound van Besvärjelsen. Wel voor een verdomd lekker geluid, dat dan weer wel!

Luister maar eens naar een nummer als House Of The Burning Light, hoe de verschillende elementen keurig in elkaar grijpen. De wisselwerking tussen bonkende en riffende stoner-doom, atmosferische en psychedelische elementen, afgetopt met de wat 'luie' zangstem doet het erg goed in zo'n net iets meer ingetogen nummer. Zet dat eens naast Acheron, dat het vooral moet hebben van z'n dreinende woestheid, en de dynamiek is compleet.

Atlas sluit af met een prima op elkaar afgestemd trio, waarin al het fraais dat Besvärjelsen te bieden heeft keurig voorbij komt. Celestial is een atmosferisch intermezzo / intro dat door middel van de geluiden een beeld oproept van de natuur. Deze gaat abrupt over in Obscured By Darkness, een heerlijke, vrij compacte stamper, met deze keer wel een voorname rol voor de logge riffs. Als slotstuk horen we Divided Ends,het langste en meest uitgesponnen nummer van het album; zowel beukend, slepend als meeslepend, en voorzien van een atmosferische, ruimtelijke touch. Een uitstekend gekozen slotakkoord.

Het verbaast me om te constateren dat Besvärjelsen voor zo'n beetje elke release afhankelijk is van een ander label. Het zou goed zijn voor de band om eens een steady thuisbasis te hebben voor een sterke serie albums. Ik vind namelijk dat deze band alle aandacht verdient, en echt niet onder doet voor gelijkgestemden in het psych / stoner / doomrock-genre, en blijf de band dan ook zeker volgen!

Lea Amling Alazam - vocals

Staffan Stensland Vinrot - guitars, vocals

Andreas Baier - guitars, vocals

Erik Bäckwall - drums

Johan Rockner - bass