Loading...

Black Knight - Tales From The Darkside

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-12-2020

Tracklist

01. Story Of The Day
02. Beware Of The Blind
03. Irish Boy
04. Excavated
05. Rival
06. A Tale From The Darkside
07. Profound
08. Pay For Black Knight
09. Warrior
10. A Tale From The Darkside [Live 2007, Bonus]
11. Warrior [Live 2016, Bonus]
12. Legend [Live 2016, Bonus]
13. Beware Of The Blind [Live 2017, Bonus]
14. Rival [Live 2017, Bonus]
15. Primal Power [Live 2017, Bonus]

De Nederlandse klassieke heavy metalband Black Knight bestaat al een eeuwigheid, nou ja, in elk geval al sinds 1981/1982. De band speelt regelmatig live, van origine vooral in de eigen regio - Amsterdam en wijde omgeving, maar op platengebied is het armoe troef. Het nieuwe album Road To Victory is pas hun derde, dat is nog niet eens een langspeler per decennium. Ik heb zelf de band meerdere keren live gezien, maar heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat ze nauwelijks platen uitbrachten.

Black Knight is al sinds 1982 actief als klassieke heavy metal-act. Maar deze Nederlandse band bracht hun eerste album Tales From the Darkside pas in 1998 uit. Nu, meer dan 20 jaar later, wordt het debuutalbum geremasterd en opnieuw uitgebracht door Pure Steel Records. Als extraatje zijn er zes live-nummers van recentere jaren toegevoegd. Overigens verscheen vorig jaar in zeer beperkte oplage al een heruitgave van hetzelfde album op vinyl, maar dan 'gewoon' in de oorspronkelijke vorm.

In 1998 was het verrassende aan Tales From the Darkside de stilistische keuzes die niet beperkt waren tot de Europese heavy metal of de NWOBHM, maar ook invloeden haalde van het Amerikaanse continent (waarbij ik zelf vooral moet denken aan Queensryche). Luister bijvoorbeeld maar eens naar Beware Of The Blind, dan zul je begrijpen wat ik bedoel. Nummers als Irish Boy en Profound verkennen diverse aspecten van de old school metal, variërend van ballad tot speed. Ik ben wel blij dat er niet een pure ballad op het album staat, dat vind ik vaak wel iets te veel van het goede; Black Knight integreert deze variant gewoon binnen een compositie. Slim gedaan vind ik.

Ondanks het opgepoetste geluid klinkt de muziek van Black Knight nog altijd heerlijk oubollig. Dat authentieke gevoel zit zo diep verankerd in het gevoel, de atmosfeer, dat de remaster eigenlijk nauwelijks relevant lijkt. Natuurlijk zit er ruim twintig jaar verschil tussen, en dat hoor je ook, maar in de beleving maakt dat wat minder uit vind ik. Tales From The Darkside luistert in deze vorm lekker makkelijk weg, zonder dat je het idee hebt dat je naar een ouder product zit te luisteren.

Grappig vind ik ook wel dat je in de toegevoegde live-nummers hele andere bandbezettingen hoort dan die het album opnam, of nu nog in de band zitten. Logisch ook, want een stabiele bezetting was al nooit Black Knight's sterkste kant. Wel sterk vind ik dat Black Knight eigenlijk altijd sterke live-zangers heeft gehad, 'echte' frontmannen. Sinds 2017 is dat David Marcellis, en daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Drummer Rudo Plooy is doorheen alle jaren de enige vaste waarde, terwijl oudgediende gitarist Gertjan Vis er sinds de hereniging in 2012 ook weer bij is.

Ik vind het zelf wel leuk om alsnog met het debuutalbum van Black Knight kennis te maken, zeker nadat ook in 2020 hun nieuwste werk uitkwam. Ik hoop dat de band na de corona-ellende weer terug op het podium z'n ding gaat doen, en vooral een mix van oud en nieuw materiaal gaat brengen. Want eigenlijk is deze muziek natuurlijk tijdloos.

Pieter Bas Borger - vocals

Romke Boschma - guitars

Hans Heider - bass

Gertjan Vis - guitars

Rudo Plooy - drums