Loading...

Black Wizard - Livin Oblivion

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-03-2018

Tracklist

01. Two of these Nights
02. Feast or Famine
03. James Wolfe
04. Livin' Oblivion
05. Cascadia
06. Portraits
07. Poisoned Again
08. Heavy Love
09. Eternal Illusion

Ik maakte twee jaar geleden kennis met de Canadese metalband Black Wizard middels hun derde album New Waste. De aanbidding van alles dat retro is, of het nou rock of metal is, lag er duimendik bovenop. De overgang van dreinerige heavy rock/stoner naar klassieke, bij vlagen epische metal beviel me wel; en geeft deze band bovendien deels een eigen smoel. Ik ben benieuwd hoe Black Wizard op het nieuwe album Livin Oblivion de zaken heeft aangepakt.

En dan heb ik al snel het idee dat de band de tweedeling van enerzijds uptempo, authentieke heavy metal (opener Two of these Nights - compleet met klassiek twingitaarwerk) en anderzijds slepende en sombere stoner-achtige muziek (het fraai opgebouwde James Wolfe) in ere heeft gehouden. Na verder doorluisteren zal me blijken dat de diverse invalshoeken juist gecombineerd worden, zodat nummers als Poisoned Again en titelnummer Livin Oblivion klinken als een goed resultaat van de vermenging van die good old heavy metal met een lekker onheilspellend en groovend sfeertje.

Sterker nog, zo het lijkt er op dat de invloeden zijn uitgebreid - al klinken die net zo old school - want in nummers als Feast Or Famine en Portraits horen we ouderwets Metallicaanse thrash terug. Ook in de weliswaar tragere afsluiter Eternal Illusion horen we het riffwerk van die band weer te voorschijn komen, hetgeen dan weer gecombineerd wordt met verrukkelijke naar Black Sabbath riekende stoner-grooves. Een geweldige combinatie natuurlijk!

Ondanks de aanwezigheid van wat zwaardere elementen blijkt de muziek op Livin oblivion verrassend pakkend. Waarbij ik mij haast te vermelden dat ondanks alle hints naar het verleden, het geluid van Black Wizard helemaal in deze tijd past. De productie is up-to-date, juist dat verklaart het lekkere wegluisteren denk ik. Het Canadese kwartet heeft z'n stijl wel gevonden denk ik, en dat mag van mij zo blijven!

Eugene Parkomenko - Drums

Adam Grant - Vocals, Guitars

Danny Stokes - Guitars

Evan Joel - Bass