Loading...

Blackstroke - Rise Above

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-08-2019

Tracklist

01. Fall
02. Rise Above
03. The Mess I Made
04. Flame
05. World in Ashes
06. Break My Fall
07. My Kingdom

Blackstroke is een metalband uit Arnhem, waar ik nog niet eerder van gehoord had. In 2013 debuteerde het vijftal met een vijftrack EP Higher Spaces. Je kunt dus gerust stellen dat een opvolger even op zich heeft laten wachten. Maar in mei van dit jaar was ie er dan toch: Rise Above. Heel veel info heb ik niet voorhanden, dus geldt nog maar 1 ding: luisteren.

Intro Fall maakt me nog niet veel wijzer over wat ik kan gaan verwachten. Ok, het bouwt de spanning goed op, maar kan na de verrassende stop nog altijd alle kanten op. De kant die het uiteindelijk op gaat zou ik willen scharen onder een melodieuze vorm van moderne metal. In titelnummer Rise Above hoor ik lekkere vette grooves, goed gelukte breaks en tempowisselingen, en vooral zeer opvallend: cleane zang! Dat is wel even wennen in deze tijd van overstuurd geschreeuw en net-niet-grunts. Ik vind het hier echter heel goed passen, en het geeft Blackstroke sowieso een eigen smoel.

Zelf noemen ze hun muziek alternatieve metal, en daar zit wel wat in. Deze muziek is niet te herleiden tot een enkel hokje - nou ja, de uiteenlopende invloeden wel, maar het eindresultaat niet echt - en zeker de cleane zang geeft de metal (in de rustiger stukken) zelfs wel een proggy tintje. Gelukkig wordt goed afgewisseld tussen wat meer ingetogen werk in een relaxte atmosfeer (The Mess I Made, Flame) en spetterend beukwerk (Rise Above, World In Ashes). Al blijft ook in de vlottere stukken melodie de boventoon voeren. Juist doordat de zang al clean is, moet Blackstroke er denk ik wel voor waken dat de muzikale invulling niet te cheesy wordt; daar moet dan juist de power vandaan komen.

Het zijn dan precies de laatste twee tracks van het album die me wat zwaarder in de oren klinken. Ik zou dan bijvoorbeeld Break My Fall graag tussen The Mess I Made en Flame in geplaatst zien; ik denk dat dat de dynamiek ten goede zou kunnen komen. Hoewel ik nog even wil benadrukken dat ik absoluut een voorstander ben van cleane zang in metal, denk ik toch wel dat een spaarzaam ingezette grunt of zwaardere zangstem als backing ook een positive invloed zal hebben op de dynamiek; dat is ik hier toch wel een beetje.

De conclusie mag zijn dat ik me aardig hebben laten verrassen door een mij nog onbekende band. Rise Above luistert lekker weg, en laat goed doordachte, melodieuze, moderne metal horen, met een bescheiden knipoog naar proggy en rock-invloeden. Blackstroke laat daarmee een redelijk eigen geluid horen; dat zal er helaas wel voor zorgen dat de muziek niet heel breed zal worden opgepikt denk ik, ondanks de sterk melodieuze inslag. Ik heb de voorgaande EP van de band niet beluisterd, maar ben wel benieuwd naar de toekomst!

Sander Kapel - Vocals

Jeroen Bakker - Guitars

Timme van der Meulen - Guitars

Mark 'The Rev' - Bass

Kevin Rolleman - Drums