Loading...

Blood Incantation - Hidden History Of The Human Race

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-01-2020

Tracklist

01. Slave Species Of The Gods
02. The Giza Power Plant
03. Inner Paths (To Outer Space)
04. Awakening From The Dream Of Existence To The Multidimensional Nature Of Our Reality (Mirror Of The Soul)

Atmosferische, spacey death metal, of: verhalende, goed doordachte, licht-progressieve of avant-garde death metal met psychedelische invloeden; dat zijn termen die me te binnen schieten bij het beluisteren van Hidden History Of The Human Race. Dit laatste album van Blood Incantation is mijn kennismaking met deze Amerikaanse band. Opgericht in 2011 kwam de band in 2016 - na een handjevol demo's en een EP - met hun eerste langspeler Starspawn. Die werd blijkbaar goed ontvangen, heb ik toen gemist, maar naar aanleiding van het nieuwe album uiteraard ook 'even' opgezocht.

In eerste instantie (en dat geldt voor beide albums) ben ik verbaasd over de combinatie van het aantal tracks, en vervolgens de lengte van het album. Die klassieke album-speelduur van tussen 35 en 40 minuten blijkt geknipt voor de intense metal van Blood Incantation, veel langer moet dat ook niet duren. Dat er dan maar vier of vijf tracks in passen is haast maar bijzaak, aangezien een album van deze band zich het best laat beluisteren als 1 verhaal.

Ik hoor invloeden van Death, Atheist, Cynic en aanverwanten; daarnaast ook wel een beetje Pestilence en Voivod in de snelste stukken, maar vooral een combinatie van oude Morbid Angel en het Finse Demilich. Nou ja, eigenlijk gaat elke vergelijking mank, want Blood incantation is vooral zichzelf, en bijna uniek te noemen. De mix van inventieve, en technisch zeer sterk uitgevoerde death metal met invloeden van psychedelica, spacerock en een vleugje ambient lijkt mij persoonlijk ongeëvenaard. Ik ervaar het een beetje als een sonische reis langs vervreemdende uithoeken.

Ik ga hier dan ook niet uitleggen wat ik per track allemaal gehoord heb. De pure, eigen luisterervaring is hier het mooiste, en vooral meest indrukwekkende. Ingewikkeld, uitdagend, en toch ook wel weer pakkend; bruut geweld afgewisseld met atmosferische soundscapes, dat zou bijna een mooie samenvatting kunnen zijn. Maar natuurlijk is dat lang niet alles.

Luister vooral naar de achttien minuten durende afsluiter Awakening From The Dream Of Existence To The Multidimensional Nature Of Our Reality (Mirror Of The Soul), dan is het helemaal duidelijk waar Blood Incantation voor staat. Maar ook het grotendeels instrumentale Inner Paths (To Outer Space) spreekt boekdelen qua sfeer. De interesse voor science fiction en andere ruimtelijke escapades treden hier overduidelijk voor het voetlicht. Zo blijkt Blood Incantation voor mij een uiterst aangename verrassing!

Paul Riedl - Gitaar, zang

Morris Kolontyrsky - Gitaar

Jeff Barrett - Bas

Isaac Faulk - Drums