Loading...

Blue Öyster Cult - Cult Classic

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-01-2020

Tracklist

01. (Don't Fear) The Reaper
02. E.T.I. (Extraterrestrial Intelligence)
03. M.E. 262
04. This Ain't The Summer Of Love
05. Burning For You
06. O.D.'D On Life Itself
07. Flaming Telepaths
08. Godzilla
10. Astronomy
11. Cities On Flame With Rock 'N' Roll
12. Harvester Of Eyes
13. Buck's Boogie
14. Don't Fear The Reaper (Tv Mix)
15. Godzilla (Tv Mix)

Blue Öyster Cult is een Amerikaanse hardrockband die eind jaren zestig gevormd werd en nog steeds actief is. De band is waarschijnlijk het bekendst van twee nummers: (Don't Fear) The Reaper van het album Agents of Fortune uit 1976 en Godzilla van Spectres (1977). Ook Astronomy zal bij vooral metal-liefhebbers bekend in de oren kunnen klinken, omdat Metallica het nummer ooit coverde. Sowieso wordt Blue Öyster Cult door veel rock- en metalbands geroemd als invloed.

Voor mij is deze band een beetje een soort van guilty pleasure, ik heb het idee dat het een band is die altijd best ondergewaardeerd is geweest en gebleven. Ik ben ook blij dat ik de band een paar jaar terug (op Graspop) nog live heb zien spelen; wat mij betreft stond daar een stel nog altijd energieke topmuzikanten op het podium (al lag het gevaar van de automatische piloot wel een beetje op de loer). Hoewel sinds begin jaren '00 geen nieuw materiaal meer is uitgebracht, heeft de band natuurlijk een rijk oeuvre om uit te putten.

Het doet me dan ook deugd dat ik een aanleiding heb gevonden om eens aandacht aan deze band te besteden, hoe overbodig de betreffende release misschien ook is. In 1994 verscheen een compilatie-album met de titel Cult Classic, waarop Blue Öyster Cult twaalf van hun bekendste nummers opnieuw heeft opgenomen. Deze wordt door Frontiers Records opnieuw voor het voetlicht gebracht. Deze heruitgave bevat een nieuwe mastering, en speciaal voor de heruitgave vervaardigd artwork. De twee genoemde bekendste nummers staan er ook nog in een alternatieve versie op, afkomstig van tv-opnamen.

De muziek die de band ten gehore brengt is een mengeling van hardrock en premature heavy metal, met invloeden van progressieve en psychedelische rock. De bijbehorende teksten riepen (en roepen?) vaak meer vragen op dan antwoorden, en geven blijk van goed doordachte hersenspinsels. Vaak geïnspireerd op min of meer bekende literaire werken, maar ook op occult- en science fiction-gebied geeft dit Blue Öyster Cult een geheel eigen plaats binnen het brede rock-spectrum. Tegelijk heeft dit er waarschijnlijk ook voor gezorgd dat de band nooit het succes of de erkenning heeft gebracht die vele genre- en generatiegenoten wel ten deel is gevallen.

Ik mag de muziek van deze band graag horen, en heb dan ook weer even genoten van dit feest der herkenning. Daarnaast denk ik toch ook dat bij velen het horen van deze muziek een glimlach om de mondhoeken doet krullen. Want bijvoorbeeld (Don't Fear) The Reaper ken je zeker, of je je daar nou bewust van bent of niet!

Eric Bloom - vocals, guitar, keyboards

Donald 'Buck Dharma' Roeser - guitar, vocals, keyboards

Allen Lanier - keyboards, guitar, vocals

Jon Rogers - bass, vocals

Chuck Burgi - drums, percussion, vocals