Loading...

Burning Sister - Burning Sister EP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-01-2021

Tracklist

1. Path Destroyer
2. Lord of Nothing
3. Maelstrom
4. Burning Sister
5. Oblivinaut

Burning Sister is een splinternieuwe band - opgestart in 2020 - uit Denver, Colorado, USA. Al op 9 december komen ze met hun eerste wapenfeit: de vijf tracks tellende Burning Sister EP. Uiteraard zegt de bandnaam me nog helemaal niks, maar mijn aandacht werd vooral getrokken door die verschrikkelijke goedkoop, fout uitziende hoes. Daar wilde ik meer van weten.

Het trio noemt hun muziek zelf 'Mile High Downer Rock', nou ja dat zal dan wel. Ik hou het op de verrukkelijke samensmelting van doom en stoner, met een heerlijke old school vibe, en natuurlijk de schatplichtigheid aan Black Sabbath. Zelf halen ze een resem aan invloeden aan, waar gelukkig wel herkenbare en relevante namen tussen zitten als Black Sabbath, Blue Cheer, Cream, Mountain, Hawkwind, MC5, Monster Magnet, Saint Vitus, Electric Wizard, Acid King. Burning Sister wenst het dus duidelijk over de ouderwetse boeg te gooien.

Path Destroyer is de best denkbare opener die de band had kunnen kiezen. Mij hebben ze er in elk geval meteen mee bij de spreekwoordelijke kloten. Moddervette riffs en grooves, heerlijk sloom, log: zo swingend, slepend en o zo catchy. De sobere, authentieke productie zorgt voor precies dat ouderwets smerige sfeertje. Hoe basic deze muziek ook is, dit is een eerbetoon aan de ware oorsprong van de door mij zo geliefde zware muziek.

Ook Maelstrom zit boordevol met van die heerlijke riffs, het lompe basgeluid en dat beukende trommwelwerk. Subtiele vervormingen geven de old school atmosfeer nog meer laag, dat is net niet fout zeg maar. Titelnummer Burning Sister is een heerlijk opgebouwde track, die tergend langzaam naar de climax toewerkt. Het geduld wordt beloond met een heerlijk spannende laatste twee minuten.

Zonder de troef van originaliteit of eigenheid te trekken vind ik Burning Sister toch heel overtuigend overkomen. Ik geloof de 70's-worship letterlijk elke seconde. Dit zijn precies die klanken waardoor ik heavy muziek zo ben gaan waarderen toen ik nog een jonge tiener was. Als toppunt van Sabbath-aanbidding sluit het trio af met Oblivinaut, dat bijna van knip- en plakstukken van de grote meesters aan elkaar hangt. Overgoten met een psychedelisch sausje klopt het plaatje gewoon helemaal. Liefhebbers van genoemde acts mogen dit zeker eens checken!

Steve Miller - Bass, vocals

Drake - Guitars

Alison Salutz - Drums