Loading...

Buy Jupiter - Eclipse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-08-2019

Tracklist

01. Arrival
02. The Merging
03. Obscured
04. Outro

Buy Jupiter is een Franse moderne metalband die op basis van een boek van de Russische science fiction schrijver Isaac Asimov (Buy Jupiter And Other Stories) een trilogie aan EP's uitbrengt, die samen een compleet verhaal vertelt. Na Departure (2016) en Crossworlds (2017) is nu Eclipse het derde en laatste hoofdstuk. Echter is dit pas mijn kennismaking met deze band, geen ideaal instapmoment vrees ik.

Het format van telkens losse EP's, verspreid over een paar jaar, is sowieso niet handig om een band goed te leren kennen, of mogelijk nieuwe luisteraars aan je te binden, denk ik. Het uitleggen van het concept, het verhaal, laat ik dan ook maar achterwege, zeker omdat het in puur muzikaal opzicht ook niet van belang is. Wel is het zo dat science fiction en futuristische vertellingen een goede basis kan vormen voor strakke, harde hedendaagse metal. Daar weten de Fransen immers wel raad mee.

Voor fans van Meshuggah, Textures, After The Burial, Veil of Maya, Between The Buried And Me, Opeth (ok, daar zit geen Franse band tussen) en zo nog even verder, laat de band zelf weten. De muzikale invalshoek is dus duidelijk: harde, moderne metal met een progressieve twist. Het woord djent durf ik al bijna niet meer te gebruiken, maar mag hier toch wel mede dienen als aanduiding voor de muzikale richting.

De lange opener Arrival overdondert direct, wat een binnenkomer. Mathematisch strak worden de heftige gitaarriffs uitgespuwd, vergezeld gaand van al even griezelig strak drumwerk en raspend-schreeuwerige vocalen. Een ingetogen middenpassage houdt de spanning er in, om vervolgens verwoestend hard uit te halen naar het einde toe. Kijk, zo hou je muziek interessant! De tempowisselingen en breaks vliegen je om de oren, terwijl je ondertussen toch heftige headbangstukken niet kunt negeren. The Merging is daarna een stuk dromeriger, en lijkt in eerste instantie elke voorgaande beschrijving teniet te doen. Maar zoals zo vaak zit het venijn in de staart; het is de moeite waard. Obscured neigt wat naar metalcore, en is ondanks het nog altijd heavy karakter de meest toegankelijke van de drie tracks.

Het korte, atmosferische Outro zorgt tenslotte voor een moment van bezinning, eventueel stof tot nadenken; niet overbodig na deze korte maar heftige sonische aanval. De conclusie mag zijn dat liefhebbers van genoemde referenties zeker plezier gaan beleven aan Eclipse, sterker nog, dat Buy Jupiter zich in kwalitatief opzicht kan gaan meten met de internationale collegae.

Py - Vocals

Manu - Guitar

Martin - Bass

Lucas - Drums

Vince - Guitar