Loading...

Celestial Season - Mysterium I

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-05-2022

Tracklist

01. Black Water Mirrors
02. The Golden Light Of Late Day
03. Sundowm Transcends Us
04. This Glorious Summer
05. Endgame
06. All That Is Known
07. Mysterium

Bijna twee jaar na de release van hun comeback-album The Secret Teachings, zijn de Nederlandse doom-metalpioniers Celestial Season klaar om een ​​nieuwe langspeler uit te brengen: Mysterium I. De chemie tussen de leden van de herenigde line-up was zo productief dat dit al snel resulteerde tot een nieuw album, en zelfs nog meer. I is de eerste van een trilogie met Mysterium II en III die later in 2022 en 2023 zullen volgen. Drie nieuwe Celestial Season-albums allemaal met een eigen muzikaal concept, een artistieke benadering die hun vroegere releases kenmerkte.

Mysterium I laat zich beluisteren als een natuurlijke opvolger van The Secret Teachings en sluit daarmee naadloos aan op het doom-tijdperk zoals dat in de vroege jaren '90 begon met Forever Scarlet Passion en Solar Lovers. In ongewijzigde bezetting zet de band het herkenbare, ​​zware, melancholische geluid, gecombineerd met klassieke instrumenten als viool en cello, neer.

Natuurlijk kunnen we bij het bespreken van Celestial Season's muziek niet om de vergelijking met de eerste albums van de internationaal veel bekendere bands My Dying Bride en Paradise Lost heen. De wisselwerking tussen logge doomklanken, de weemoed van de strijkers en de intens treurig-klinkende atmosfeer van de gitaarleads wordt hier echter ook door Celestial Season uitermate sterk neergezet. Een herkenbaar geluid dat door de ervaren musici, en met dank aan de adequate eigentijdse productie, helemaal naar het nu getild wordt. De ijzersterke opener Black Water Mirrors maakt dit alles ondubbelzinnig duidelijk, wat een heerlijk, atmosferisch sterk doom-nummer!

Ik vind het erg leuk om te constateren dat - net als op de voorganger - er nu ook weer een nummer is dat het space / stoner-verleden van deze band niet verloochent: Sundowm Transcends Us past weliswaar binnen het zojuist beschreven kader, maar laat ook een lekkere vette groove horen - het beste van twee werelden. Verder valt Endgame nogal op vanwege het relatief opgeschroefde tempo. Geen pure doom, maar net zo 'swingend' als voornoemde track; daarnaast voorzien van een heerlijk melancholisch slotakkoord met een belangrijke rol voor zowel de strijkers als de gevoelige gitaarsolo.

Na het indrukwekkend zware doom-epos All That Is Known is het dan tijd voor afsluiter en titelnummer Mysterium. Na een minuut of twee verwacht ik eigenlijk al geen zang meer, en ga genieten van een volledig instrumentale, zeer sfeervolle afsluiter. Na ruim twee-en-halve minuut horen we mysterieuze fluister / praat-vocalen - zelfs in het Duits - die de opgebouwde sfeer goed benadrukken. Een best apart nummer dit, maar na een paar keer horen wordt het alleen maar beter.

Overigens doet het me wel deugd dat de overdaad van The Secret Teachings niet herhaald wordt. Mysterium I is een stuk compacter dan z'n voorganger: minder tracks, een compactere speelduur, geen overbodige poespas, al met al een pluspunt voor de beluisterbaarheid. Het mag duidelijk zijn dat ondanks de links naar het verleden en vergelijkingen met bands en albums van vroeger, Celestial Season anno nu stevig op eigen benen staat. Zij hebben zich een vertrouwd geluid eigen gemaakt, dat voor de liefhebber van atmosferische doom niet te versmaden is. En dan is er ook nog de stevige belofte van snel meer!

Stefan Ruiters - Vocals

Olly Smit - Guitars

Pim van Zanen - Guitars

Lucas van Slegtenhorst - Bass

Jiska Ter Bals - Violin

Elianne Anemaat - Cello

Jason Köhnen - Drums, Electronics