Loading...

Chalice - Lost Connection

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-02-2020

Tracklist

01. Why
02. Dwelling

Chalice is een metalband uit België die al ruim twintig jaar bezig is, maar nog niet zo heel veel heeft uitgebracht. Twee langspelers en een EP sinds 2013 (het debuut verscheen dus pas in het vijftiende jaar van het bestaan van de band) is een magere oogst. Bassist Chris Lagrange is het enige oorspronkelijke bandlid, sowieso heeft de band in de loop der jaren aardig wat muzikanten versleten. Hoe dan ook beginnen de heren 2020 met een schone lei, en een EP met twee splinternieuwe tracks: Lost Connection.

Aangezien Chalice voor mij compleet nieuw is, vind ik het niet heel handig om de (huidige) band te leren kennen via slechts twee tracks. Maar goed, ik heb het er mee te doen. Daarnaast heb ik het idee dat ik te maken heb met een vrij sobere, karige productie, waardoor de beluisterbaarheid, zeker voor een kennismaking, niet optimaal is. Ik heb voor de gelegenheid dan ook maar wat ouder materiaal opgezocht, en dat klonk me een stuk voller, vooral met meer punch, in de oren. Vooral het drumgeluid heeft hier naar mijn mening onder te lijden.

De muziek van Chalice houdt ergens het midden tussen moderne, midtempo thrash, groove metal, en melodieuze death. De atmosfeer is wel lekker donker, vooral dankzij de grauwende vocalen van Pieter Dewulf. Met name Why profiteert daar optimaal van; ik vind deze als compositie verder niet zo heel spannend, het klinkt voor mij vooral als dertien in een dozijn midtempo beukwerk, doorregen met melodieuze gitaarleads.

Dwelling is dan met z'n gestage opbouw een stuk interessanter. Ook hier nemen de leads het voortouw, en maken net wat meer indruk. Deze track klinkt nog net wat meer dreigend, vooral naar het einde toe. Zoals gezegd goed opgebouwd, waarbij de maniakale vocalen lekker afgewisseld worden met chant-achtige dronerige zanglijnen. Ook de ritmiek in de tweede helft van het nummer weet me wel te grijpen.

Samenvattend vind ik mijn kennismaking met Chalice niet bovenmatig noemenswaardig. De band laat in hun twee nieuwste tracks niets horen dat hen onderscheidt van veel collega's. Ik vind dat het algehele geluid geen goede (eerste) indruk achter laat, iets dat in deze tijd, zelfs voor een product van eigen beheer, helemaal niet meer nodig hoeft te zijn. De muzikale bedoelingen van vooral Dwelling spreken me wel aan, maar ik wil graag meer van Chalice horen voor ik een goede afweging kan maken.

Chris Lagrange - Bass

Niels Verbeke - Drums

Nicolas Bruggeman - Guitars

Tim De Smedt - Guitars

Pieter Dewulf - Vocals