Loading...

Chemical Breath - Beyond Reality / Brutal Violation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-05-2019

Tracklist

01. Before The Day Awakes
02. Mutilation
03. Erased from Existence
04. The Convicted
05. Passage through Oblivion
06. Unnecessary Violence
07. Sophistication of Dying
08. Brutal Violation
09. The Mushroom Effect
10. Disapotical Freedom

Chemical Breath was een van de eerste extreme metalbands uit België. De band werd opgericht in 1990 en bracht twee demo's en twee langspelers uit tijdens het oorspronkelijke achtjarige bestaan. Hun eerste demo Brutal Violation verscheen in 1990, de tweede Beyond Reality werd opgenomen en uitgebracht in 1991. Deze beginjaren bezorgden de band een ware cultstatus in de underground van de death metal-scene van de lage landen. De zeker voor die tijd vrij complexe mix van thrash en death metal werd zeer gewaardeerd door fans en leidde tot een platencontract, waaruit dus wee albums zouden voortkomen.

Dit album Beyond Reality / Brutal Violation bevat alle tien tracks van beide genoemde demo's, niks meer, niks minder. Het materiaal is geremastered door Tom Palms (gitarist van Phlebotomized) dus dat zit wel goed. Overigens heeft Chemical Breath sinds 2015 weer de status actief, waarbij het opvallend is dat er tegenwoordig twee Nederlandse muzikanten aan het roer staan. Ik weet niet of er plannen zijn voor nieuw materiaal.

Op zich is de muziek die Chemical Breath maakte zoals we er nu op terug kunnen kijken, niet zo bijzonder als het in die tijd was. We horen lekker gitaarwerk voorbijkomen, en de nummers zitten redelijk technisch in elkaar. Je kunt de metal van Chemical Breath qua stijl best vergelijken met bands als Death, Atheist of Sadus, of dichter bij huis Pestilence, zo ergens tussen thrash en death in; met verrassende breaks en tempowisselingen, en ook best typische zang. Ok, misschien was het toendertijd nog wel een beetje apart, al waren er volgens mij zowel in de Verenigde Staten, maar bijvoorbeeld ook in Nederland, wel bands die ook die technische inslag in hun thrash/death metal hadden zitten.

Vooral de tweede demo Beyond Reality (hier de eerste vijf tracks) laat een paar fraaie nummers horen, zoals Mutilation en The Convicted. Ik vind (en vond) zo'n band als deze op z'n best wanneer het gaspedaal even werd los gelaten, en er ruimte was voor verrassende drumfills, een opvallend basloopje of een korte innovatieve of dissonante gitaarsolo. Een beetje een improvisatie-achtig gevoel zeg maar. Zo ver gaat Chemical Breath niet echt, maar ik vind de sfeer wel overeenkomstig. Ik ben eigenlijk best benieuwd hoe het er momenteel met deze band voor staat.

Jurgen Maes - Bass

Andy Missotten - Drums

John Vanderheyden - Vocals

Alain Chernouh - Guitars, Vocals

René Rokx - Guitars