Loading...

Cuttermess - Take 'm To The Guillotine

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-10-2020

Tracklist

1. To The Guillotine
2. Resort The Violence
3. The Madness

Na energieke passages over de Belgische undergroundpodia snijdt Cuttermess met Take 'm To The Guillotine een eerste wapenfeit aan. De naam mag dan wel nieuw zijn, de muzikanten hebben hun sporen in de metal, punk en hardcore-scene al dik verdiend. Bands als Poseydon, Aguynguerran, Roll The Dice, I Inside, Los Vendettaz en Capital Scum zouden een belletje moeten doen rinkelen bij wie genoemde scene aandachtig heeft gevolgd. Deze EP is de eerste officiële release nadat drummer Bert en zanger Kris Cuttermess oprichtten in 2018.

Op drie tracks horen we een rauw mengelmoesje van punk, hardcore, heavy en thrash metal, simpelweg te bundelen onder de noemer crossover. Zonder dat een van deze substijlen er boven uit steekt is het resultaat een oerdegelijke EP die barst van de ongekunstelde spelvreugde, energie en een gezonde portie agressie. Wat mij betreft weet Cuttermess hiermee die heerlijke, sterke, old school do it yourself-houding uitstraling goed uit te dragen.

Opener To The Guillotine is in de basis snelle, agressieve thrash metal, met toch wel een punky attitude. Gaandeweg het nummer zijn er dan ook zeker meerdere andere invloeden waar te nemen. De felheid is echter constant aanwezig, de band etaleert hiermee een geweldige drive. Hooguit duurt het nummer net iets te lang, voor er vijf minuten om zijn geloof ik het wel.

Resort The Violence is daarna al een stuk compacter, en klinkt wat meer afgewogen. Vooral de vocale afwisseling doet het nummer goed. Met de felle, rauwe schreeuw van Kris is niks mis, maar zo af en toe een stukje clean of iets minder aanwezig kan geen kwaad vind ik. Dit nummer luistert lekker weg, ik denk vooral door het lekker rollende drumwerk en de basale gitaarriffs. Die combinatie doet een beetje NWOBHM aan, en zorgt voor een stukje vertrouwdheid vind ik.

Afsluiter The Madness is het meest rechttoe rechtaan nummer van de drie. Ergens tussen hardcore en metal in belichaamt deze nog het meest de crossover-aanpak die het Belgische vijftal voor staat vermoed ik zo. Dit voedt bij mij de gedachte dat deze muziek is ontstaan vanuit een live-situatie, en dat we te maken hebben met ervaren muzikanten die hun geluid zo naturel en rauw - of misschien beter gezegd eerlijk - mogelijk vereeuwigd willen hebben. Take 'm To The Guillotine is wat dat aangaat een interessant visitekaartje.

Pieter - Gitaar

Kris - Vocals

Bert - Drums

Gino - Basgitaar

Bram - Gitaar