Loading...

Dark Forest - Ridge & Furrow

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-08-2023

Tracklist

01. Skylark
02. The Golden Acre
03. Ridge & Furrow
04. Meadowland
05. Under the Greenwood Tree

De Britse metalband Dark Forest (daar zijn er meer van) draait al een poosje mee in het internationale traditionele metal-circuit. Wij volgen de band hier sinds hun album Dawn Of Infinity, in 2011 hun tweede. Aanbeland in 2020, kwamen de Britten met album nummer vijf: Oak, Ash & Thorn. Sindsdien ben ik de band even kwijt geweest, maar pak nu de draad weer op. De EP Ridge & Furrow verscheen weliswaar al in september 2022, maar ik wil 'm toch niet overslaan hier.

Er zijn twee zaken die deze band al die jaren trouw is gebleven: hun onvolprezen label Cruz Del Sur, en de muzikale invalshoek. Nog altijd zet de band vol in op klassieke heavy metal met een epische insteek - true metal heb ik in dit kader ook al eens gelezen - waar de laatste albums steeds meer folk-invloeden aan zijn toegevoegd. Die insteek lag al besloten in de thematiek, maar wordt steeds meer ook vertaald naar muziek. Een instrumentaaltje als Meadowland zet die bewering kracht bij.

Skylark opent met aardig dubbel leadgitaarwerk. Dit is meteen het langste nummer op de plaat, en daarmee een adequate kennismaking met de band. Het toont hun bekwaamheid, en verwijst zelfs naar wat dubbel gitaarsolowerk in NWOBHM-stijl. Onder dit alles zit een baslijn die ongelooflijk nauwkeurig is, waarnaast het drumwerk een solide basis legt. The Golden Acre laat wat meer epiek horen, en is ook wat melodieuzer. Hier komt ook de cleane zangstem goed naar voren. Ook het titelnummer is gestoeld op klassieke waarden, en laat puik gitaarwerk horen.

Over afsluiter Under The Greenwood Tree ga ik nog even niks verklappen, deze opzwepende folky metalsong kun je hieronder beluisteren namelijk. Dark Forest voelt zich duidelijk steeds meer thuis in de natuur, die een extra bron van creativiteit vormt. De ervaring van de componisten en muzikanten doet de rest. Met Dark Forest grijp je als traditionele metalfan nooit mis!

Christian Horton - Guitar, Bass

Josh Winnard - Vocals

Pat Jenkins - Guitar

Adam Sidaway - Drums