Loading...

Decaying - The Forgotten Conflict

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-06-2016

Tracklist

1. The Aftermath
2. Conclusion
3. ... To Decay
4. New Order
5. Preparation & One to Conquer (Live)
6. The Ardennes Offensive (Live)
7. The Aftermath (Live)
8. Initation & Operation Citadel (Live)

Het Finse Decaying lijkt er bijna wel een sport van te maken om met zo min mogelijk materiaal zo veel mogelijk releases uit te brengen. Ik heb de band hier al een paar keer besproken, dus inmiddels is wel duidelijk dat ik de old school doomy death metal (met oorlogen en moderne veldslagen als thematiek, vergelijkingen met andere (waaronder ook Nederlandse) bands liggen dan wel voor de hand) van de heren wel mag.

Ik ga het hier in het kort (o, ja?) even hebben over de nieuwste titel in de Decaying-catalogus: The Forgotten Conflict. Dit is dus geen album met nieuwe nummers, maar (opnieuw) een compilatie, deze keer wel met een paar opnieuw opgenomen tracks. Vorig jaar verscheen op bescheiden schaal al een (digitale) EP met dezelfde titel, die vijf nummers van dit album bevatte. Het betrof daarnaast een cassette-release op Till You Fukkin Bleed. Het complete album verschijnt overigens via het mij verder onbekende, Nederlandse label Raw Skull Recordz.

De tracks The Aftermath, ...To Decay en New Order stammen al van de allereerste demo (New Order, 2010) en daarmee ook van het officieuze debuut Devastate (2011). Overigens is de track New Order zoals die hier staat niet helemaal nieuw, dit is de versie zoals die ook voorkomt op de EP New Order 2014. De overige drie tracks zijn vorig jaar zomer opgenomen in de thuisstudio van Matias Nastolin. Conclusion komt van het 'echte' debuutalbum Encirclement (2012).

De live-nummers die het album verder sieren zijn ook al gedeeltelijk bekend; The Aftermath en Initation & Operation Citadel stammen uit 2014 en stonden ook al op de EP New Order 2014. Preparation & One to Conquer en The Ardennes Offensive zijn in maart 2015 opgenomen, en verschijnen in deze versie voor het eerst. Zoals op de zojuist genoemde EP al gewaarschuwd werd: de live-opnamen zijn van bootlegkwaliteit. Ik vind het evengoed wel leuk om de band eens 'live' te horen.

Hoewel er een paar jaar tijd zit tussen de oorspronkelijke opnamen en de nieuwe, is het verschil misschien niet zo groot als je zou verwachten. De death metal met doomy insteek blijft namelijk behoorlijk rauw en primitief klinken. Qua productie is het verschil wel merkbaar, het klinkt allemaal wat voller en eigentijdser, hetgeen de beluisterbaarheid zeer ten goede komt. Aan de nummers zelf is verder niet zo veel gesleuteld volgens mij. Het is natuurlijk prima om te horen dat Decaying zijn muzikale stappen met het publiek wil delen, maar wat mij betreft had dat ook met nieuwe nummers gemogen, in plaats van alweer remakes en/of een compilatie. Ik hoop dat de band dan ook, naast het herkauwen van het eigen materiaal, met nieuwe dingen bezig is.

Matias Nastolin - Bass, Guitars, Vocals

Henri Hirvonen - Guitars

Sebastian Bergman - Bass

Benjam Lahdenpää - Drums