Loading...

Demona - Dirty Speed Metal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-11-2022

Tracklist

01. Speaking With The Devil (album 2013)
02. 2015 (EP 2015)
03. Nightmare (demo 2011)
04. Metal Through The Time (album 2012)
05. MIM / The Assassin (EP 2012)
06. Die In Violence (EP 2010)
07. Metal Still Is Me (compilatie 2009)
08. Unreleased instrumental demos

Demona is (was?) de band rond de van origine Chileense gitariste en zangeres Constanza Godoy Díaz. Op haar 17de, in 2007, begon ze in haar eentje deze band. In de eerste paar jaar verschenen een hele zwik nummers als demo, single, EP, split-bijdrage, whatever. Echt serieus werd het pas in 2011, toen Tanza naar Canada verhuisde en gitarist Gabrihell ontmoette, in haar band inlijfde, trouwde, en weer scheidde. Ondertussen verschenen in 2012 en 2013 wel de enige twee langspelers van de band. In 2015 kwam er nog een single met twee nieuwe nummers, en dat was het laatste wapenfeit van Demona. Ondertussen is Constanza ook nog naar de Verenigde Staten verkast.

Wat ik dan wel geinig vind is dat er dan eind 2022 schijnbaar vanuit het niets een compilatie verschijnt. Het gaat om een carrière-omspannende verzameling van drie CD's (en daarnaast ook een digitale release) waarop elke Demona-release die tot nu toe beschikbaar is, is samengevoegd. In totaal gaat het dan om maar liefst 51 nummers, die gezamenlijk de drie uur speeltijd net niet halen. De tracklist is echt veel te lang om hier volledig weer te geven, ik heb volstaan met het benoemen van de inhoud. Deze is op volgorde van de daadwerkelijke tracklist, en die is dan weer niet chronologisch op release-volgorde, zoals aan de bijgevoegde jaartallen te zien is.

De muzikale insteek van de band valt waarschijnlijk het best te omschrijven aan de hand van de titel van dit overzicht (tevens het derde nummer van het tweede album Speaking With The Devil, dat indertijd mijn kennismaking was met deze band) : Dirty Speed Metal, want dat is namelijk precies wat dit is. Verwacht geen cleane of melodieuze muziek, maar rauwe, snelle thrashy old school heavy metal. Deze muziek voldoet in puur muzikaal opzicht aan alle cliches. Wat het bijzonder maakt is de zang, die bestaat dus uit het stemgeluid van een nog jonge vrouw, voorzien van de nodige echo/effecten, en af en toe irritante kirrende geluidjes; het blijft een vrouw natuurlijk ;-)

Ongeacht haar locatie hield Tanza het echter altijd snel en rauw, met de hulp van een grote verscheidenheid aan lokaal geselecteerde vrienden en artiesten, waarmee ook met regelmaat live werd gespeeld. Tegenwoordig is de naam Demona grotendeels sluimerend, terwijl Tanza andere muzikale projecten nastreeft, waaronder Outline, Konstanza, Aphrodite en nog andere. Dus we hoeven niet bang te zijn dat het felle en hectische geluid zoals dat van Demona zal verdwijnen, onder welke naam ze ook nog muziek gaat maken / uitbrengen.

Ik kan deze old school speed op zich prima hebben, en ben er zelf (ik was puber in de eerste helft van de jaren '80) ook mee opgegroeid. Zeker de rauwe insteek waar Demona voor kiest trekt me aan, het geeft de muziek een bijna punky randje, waarbij Tanza het best tot haar recht komt. Het is dus zeker geen hogere wiskunde waar de band mee aan komt, maar de energie en het enthousiasme spatten er van af. Ook dat is geheel conform de punk-gedachte. Liefhebbers van vuige heavy / speed metal weten deze Dirty Speed Metal zeker te waarderen. Demona gaat hiermee zeker niet voor de originaliteits- of schoonheidsprijs, wel voor die heerlijk old school vibe!

Constanza Godoy Díaz - vocals, guitars