Loading...

Demonhead - Black Devil Lies

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-04-2020

Tracklist

01. Against the Grain
02. Betrayal Avenged
03. The Ritual
04. Children of the Night
05. Blood Debt
06. Black Devil Lies
07. Eyes of the Insane
08. Zombocalypse
09. Double Cross the Dead
10. Face Your Demons
11. Behind The Mirror [bonus]
12. No More [bonus]
13. Dopetown [live] [bonus]

Na hun debuutalbum Bring On The Doom uit 2015 - waarvan ik nu achteraf kan zeggen dat ik het jammer vind dat ik die gemist heb - presenteert Demonhead uit Australië opnieuw onberispelijke, opzwepende en groovende heavy metal op hun tweede album Black Devil Lies. Oorspronkelijk verschenen in augustus vorig jaar, digitaal en in eigen beheer, krijgt het album nu een tweede kans middels een degelijke, ook fysieke release via het Duitse Fastball Music. Ik ben erg blij met mijn tweede kans op deze kennismaking!

Het is duidelijk dat de band sinds de oprichting in 2007 hun compositorische ervaring heeft vergroot. De oorspronkelijke tien nummers van het album gaan dan ook over ups en downs die de band de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De titel Black Devil Lies spreekt niet voor niets voor zich. Composities, teksten en de algehele atmosfeer zijn beduidend zwaarder en donkerder geworden. De winnaar is natuurlijk de liefhebber van deze vet aangezette heavy metal, ik heb in elk genoten van Black Devil Lies.

Het is zinloos om individuele nummers uit te lichten, want vanaf opener Against The Grain heeft de band me meteen te pakken. Wanneer ik dan denk dat ik met achtereenvolgens Betrayal Avenged, The Ritual (met heerlijke Pantera-achtige groove) en de vlotte single en video Children Of The Night helemaal gebakken zit, weet ik nog niet eens dat het beste nog moet gaan komen.

Titelnummer Black Devil Lies en Eyes Of The Insane laten een heerlijke duistere, onheilspellende, zelfs wel wat psychotische sfeer horen, die me des te beter bevalt. De band verliest echter ook nooit hun aanstekelijkheid en geeft de nummers pakkende refreinen mee, door zanger Dave Lowers uitstekend voorzien van zijn grove vocalen, die hier echt goed passen.

Ik vind het stiekem wel prettig dat besloten is om aan het originele album nog eens drie extra nummers toe te voegen als bonus, zodat ik na de eerste tien tracks niet helemaal onbevredigd achterblijf. Al moet ik na die eerste opwindende luisterbeurt wel toegeven dat die drie nummers niet echt meerwaarde hebben. Al is het wel weer leuk om de band ook alvast in een live-setting te horen.

Hoewel overduidelijk refererend aan die good old authentieke heavy metal, weet Demonhead wel degelijk iets als een eigen geluid, een eigen sfeer neer te zetten. De Australische band heeft mij aangenaam weten te verrassen!

Dean Lewer - Drums

Andew DePaor - Vocals, Guitars

David Lowes - Guitars

Anthony Mavrikis - Bass, Vocals