Loading...

Depressed Mode - Decade of Silence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-05-2022

Tracklist

01. Death Walks Among Us
02. Endless November
03. Dissociation of the Extinguished Mind
04. As the Light Dims
05. Parasites of Mind
06. Kaamos (Land of Winter)
07. Serpents
08. Eternal Darkness
09. Aeternus

Van de Finse band Depressed Mode had ik tot voor deze maand nog nooit gehoord. Dat is misschien niet zo vreemd, want na een eerste actieve periode in de jaren 2005-2010 (waarin twee albums werden uitgebracht) trad een lange periode van stilte op. Pas in 2020 kwam de band weer bij elkaar, om hun derde album met de letterlijk zeer toepasselijke titel Decade Of Silence uit te brengen.

Die tien jaar lijken evengoed uitstekend besteed. Depressed Mode brengt zeer uitgekiende muziek in een gevarieerd palet aan stijlen. In de basis zou het een melodieuze mengvorm van death en doom metal kunnen zijn, die vakkundig wordt dichtgesmeerd met symfonische orkestraties. Dat was mijn gedachte tijdens openingstrack Death Walks Among Us, tevens het eerste nummer dat ik van album en band te horen kreeg. Hoewel de namen van de huidige en voormalige bandleden me niks zeggen, blijkt dat Depressed Mode in den beginne bestond uit bandleden van Mors Principium Est, waarmee dus wel raakvlakken te verklaren zijn. Overigens vertolkt hun gitarist Jarkko Kokko nog een gastrol op Dissociation Of The Extinguished Mind.

Het tweede nummer Endless November zet me meer op een duister gothic spoor, vooral dankzij subtiele toetsen-accenten en de inzet van een vrouwelijke zangstem. Deze blijkt afkomstig van Veronica Bordacchini, die vooral bekend is van haar werk met Fleshgod Apocalypse. Zij is hier niet op alle tracks te horen, maar haar inbreng mag zeker niet onderschat worden, want deze zorgt voor een onderscheidende rol in de nummers waarop ze wel meedoet. Zeker in combinatie met de strijkers uit het toetsenbord levrt dit samenspel een welkome verlichting op te midden van de overige zwaarmoedige klanken.

Luister daarvoor maar eens naar het nadrukkelijk doomy As The Light Dims; wat een heerlijk nummer is dat zeg! Traag en slepend is dit wel melodieuze doom naar mijn licht verdorven hart, prachtig. Hoewel ik nu een paar tracks oversla geldt dit ook voor de lange afsluiter Aeturnus, dat met z'n orgel-intro wat mij bereft meteen raak is. Deze keer zonder de dameszang is dit toch ook wel een van mijn favorieten van het album. Vooral die treurnis-opwekkende gitaarleads bezorgen me kippenvel.

Sowieso is Decade Of Silence met z'n speelduur van ruim 66 minuten een hele zit, maar dat loont de moeite. Zeker dankzij de afwisseling valt er genoeg te beleven, naast de zich traag voortsleurende doomklanken. Soms ligt het symfonische accent er net iets te veel bovenop en zou ik liever wat meer rauwere fragmenten horen, anderzijds zijn deze wel enorm sfeervol; dat is ook wat waard. Hoewel, over rauwheid en afwisseling gesproken: de blast in het begin van Parasites Of Mind had ik zeker nooit aan horen komen. Ook Serpents en Eternal Darkness verrassen met opgewekte en ietwat uptempo passages.

Hou je van gevarieerde, emotievolle doom met enkele verrassingseffecten, dan zit je met Decade Of Silence van Depressed Mode helemaal goed. Laat je meeslepen door de wisselwerking tussen zware klanken en filmische orkestraties, genot zal je deel zijn!

Otto Salonen - Vocals, Keyboards

Teemu Heinola - Guitars

Henri Hakala - Bass Guitar

Iiro Aittokoski - Drums

Veronica Bordacchini - Additional Vocals