Loading...

Destruction - Born To Thrash - Live In Germany

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-08-2020

Tracklist

01. Curse The Gods
02. Nailed To The Cross
03. Born To Perish
04. Mad Butcher
05. Life Without Sense
06. Betrayal
07. Total Desaster
08. The Butcher Strikes Back
09. Thrash Till Death
10. Bestial Invasion

Het Duitse thrash metal-instituut Destruction voorstellen lijkt me niet nodig. Mocht dat wel het geval zijn, en ken je deze band echt nog niet, laat dan maar zitten want dan zijn zowel dit schrijfseltje als ook het bijbehorende album absoluut niet voor jou. Born To Thrash - Live In Germany is de integrale registratie van Destruction's optreden op het Party San festival van 10 augustus 2019. Waarbij ik het opvallend vind dat deze release alleen-audio is, geen DVD of blu-ray - hoewel er wel diverse video-clips al beschikbaar zijn. Komt het beeldmateriaal later nog?

De albumtitel suggereert dat je vooral nieuw materiaal voorgeschoteld gaat krijgen, maar niets is minder waar. Born To Perish (2019) was het te promoten nieuwe album, maar daarvan krijg je maar twee nummers te horen: het titelnummer en Betrayal. Destruction gaat met nummers als Mad Butcher (1984), Bestial Invasion (1985) en Curse The Gods en Life Without Sense (1986) juist nadrukkelijk heel ver terug in hun verleden. Laat ik daar nou net helemaal geen moeite mee hebben! Opvallend vind ik ook dat The Antichrist uit 2001 met twee nummers vertegenwoordigd is: Thrash Till Death en Nailed To The Cross. Ik ga er maar van uit dat dat is wat het (Duitse) publiek graag wil horen.

Ach, zolang Mad Butcher ("Hohe Hände, hey hey hey hey hey hey hey!") er maar tussen staat vind ik alles best. Dat is mede zo'n nummer waardoor ik als jonge tiener naar thrash ben gaan luisteren. Ik had de Duitse "Big Teutonic 4" (Destruction, Kreator, Tankard en Sodom) weliswaar nooit zo hoog zitten als de Amerikaanse Bay Area thrash, waar aanzienlijk meer variatie en inventiviteit in te vinden was. Maar Destruction was wel de positieve uitzondering op mijn voorliefde voor de US-variant.

Ironisch genoeg appelleert Born To Thrash - Live In Germany (behalve Mad Butcher dus) totaal niet aan mijn old school gevoel. Je hoort hier namelijk een ijzersterke en retestrakke band in actie, die dankzij een spetterend geluid gewoon eigentijds klinkt. Ok, de muziek is dus verre van modern, maar knalt verdomd lekker uit de speakertjes, en in de verwende oortjes. Destruction klinkt echt enorm energiek, het opgefokte karakter van hun thrash weet me op dit moment van beluistering helemaal te grijpen, en ik kan dan ook echt niet stil blijven zitten. Hetgeen meewarige blikken van mijn lieftallige eega oplevert, die volgens mij denkt dat ik spontaan spastisch ben geworden. Overigens is een groot gedeelte van de frisheid die de band hier uitstraalt op het conto te schrijven van de nieuwe gitarist Damir Eskić (zie ook: Gomorra) die met zijn spel band en muziek naar een hoger niveau tilt.

Lang verhaal kort: Destruction klinkt voor een bijna veertigjarige opvallend kwiek. Verwacht hier dus geen uitgebluste oude rotten, maar een energieke, krachtige, ervaren band die er nog volop zin in heeft! Ik slinger 'm nog ff een keer aan.

Marcel Schirmer "Schmier" - Bass, Vocals

Michael Sifringer - Guitars

Randy Black - Drums

Damir Eskić - Guitars