Loading...

Devil's Desire - The Soul Remains Alive

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-03-2021

Tracklist

01. Enter The Devil's Ground
02. Devil's Desire
03. Midnight Salvation
04. Never Surrender
05. At Nightfall
06. The Gate Is Here
07. World In Chaos
08. Invisible Evil
09. One War, Two Paths

Multi-instrumentalist en producer Giovanni Smet is de laatste twee jaar druk met zijn bands / projecten Horrorwish en Giotopia. Maar dat heeft hem er blijkbaar niet in belet om daar nog een project aan toe te voegen. De plannen voor Devil's Desire werden in 2019 gesmeed wanneer Gio Smet in contact kwam met de (verder onbekende) Braziliaanse zanger en gitarist Jefferson Moura Melo, beter gekend als Jeff Metal. The Soul Remains Alive is het product van deze samenwerking.

Op dit album laten de beide muzikanten een eerbetoon horen aan de typische metal van de jaren '80. Raakvlakken hoor ik vooral met bands als Judas Priest en Accept; daarnaast geeft de begeleidende info ook iets minder oude invloeden van bijvoorbeeld Metal Church en Iced Earth aan, maar die hoor ik eerlijk gezegd niet echt terug. Vooral de jaren '80 bands geven goed de richting aan waarin je Devil's Desire's muziek kunt vinden. De galopperende ritmes overheersen, dus ook de NWOBHM is nooit ver weg. De muziek laat een behoorlijk authentieke sfeer horen, die nog versterkt wordt door het stemgeluid van Jeff, die hetzelfde schuurpapieren effect heeft als die van bijvoorbeeld Udo Dirkschneider of David Wayne (Metal Church). Ook de bij vlagen karige productie levert hieraan een bijdrage.

Dat het duo inzet op een heerlijk onheilspellend sfeertje wordt meteen duidelijk met intro Enter The Devil's Ground en het navolgende Devil's Desire. Aangekomen bij Midnight Salvation en Never Surrender begint het knip-en-plak-gehalte me een beetje op te breken. Die schreeuw op de voorgrond, het keyboard heel ver weg verstopt, de balans is duidelijk zoek, en het totaalgeluid klinkt nogal hol. Het gitaarwerk spettert gelukkig nog volop, maar de rest van het geluid verdwijnt als het ware in het niets, dat verhoogt in elk geval niet mijn luistergenot.

Het tragere At Nightfall klinkt al wat beter, de epiek van dit nummer past blijkbaar beter bij de productie; dat geldt even verderop ook voor Invisible Evil. Daarna vind ik The Gate Is Here ook een prima compositie, en bizar genoeg begint het geluid inmiddels ook te wennen. Daar doorheen luisterend zijn wel degelijk alleraardigste liedjes te horen. Een enkele keer gaat het qua geluid nog serieus mis, zoals de epische dubbel-zang in World In Chaos, die echt veel te hard in de mix staat.

Al met al blijkt The Soul Remains Alive geen onverdeeld genoegen. Puike liedjes, maar geen geweldige productie. Met de composities zelf is op zich weinig mis, voor de liefhebber van old school heavy / power metal. Geluidstechnisch mankeert er echter wel een en ander aan het album. Eigenlijk ben ik van Gio Smet wel een hogere standaard gewend!

Merkwaardig genoeg is op het wereld wijde web geen muziek van Devil's Desire (openbaar) te vinden (youtube, bandcamp, spotify) terwijl we eerder al een video mochten delen - die is inmiddels verwijderd. Ik vraag me af wat dit te betekenen heeft .... We kunnen hier dus ook geen voorbeeld delen helaas.

Giovanni Smet - gitaar, bas, drums, toetsen, zang

Jefferson Moura Melo - zang, gitaar