Loading...

Diamond Falcon - Gates Of Hell

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-03-2024

Tracklist

01. The Wind in My Back
02. Gates of Hell
03. Never Give Up
04. Death Galore
05. Into Eternal Night
06. A World We Despise

Zo hey, veel authentieker als Diamond Falcon gaat het niet meer worden denk ik. Als deze muziek je niet met de tijdmachine rechtstreeks de jaren '80 terug in stuurt, dan weet ik het ook niet meer. Okay, maar eens even bij het begin beginnen.

Gates Of Hell is de het derde album van de Oostenrijkse heavy metalband Diamond Falcon, mijn kennismaking. Hun muziek weerspiegelt dus de NWOBHM - vooral Iron Maiden uiteraard - maar dan , nou ja, net iets minder goed. Dat deze vorm van metal niet origineel is boeit me verder niet, want wat is dat tegenwoordig nog wel. De nostalgische atmosfeer is voor mij de grootste aantrekkingskracht.

De galopperende ritmes, de gedubbelde gitaarleads, de solo's, echt alles komt uit het grote jaren '80 heavy metal cliché-boekje. De semi-cleane zangstem past hier helemaal bij, zo hoor je tegenwoordig weinig zangers meer - helaas. Ook de songtitels geven al weg dat de tijd voor Diamond Falcon wel eens stilgestaan zou kunnen hebben.

Qua thematiek gooit het Oostenrijkse vijftal het echter over een meer hedendaagse boeg. De release weerspiegelt de problemen van de moderne samenleving, die voortdurend wordt verscheurd tussen het proberen een betere toekomst te creëren voor de komende generaties (The Wind In My Back, Never Give Up), terwijl ze wordt vastgehouden door bekrompen mensen met macht die alleen denken in termen van verkiezingen (Death Galore) of de betere ikke ikke ikke mentaliteit (Into Eternal Night). De onvermijdelijke ondergang van de mensheid (Gates Of Hell, A World We Despise) is en blijft natuurlijk een dankbaar onderwerp voor donkere heavy metal.

Vooral de zeer afwisselende afsluiter A World We Despise spreekt mij enorm tot de verbeelding - zonder overigens andere tracks te kort te willen doen. Diamond Falcon biedt met Gates Of Hell vooral voer voor old school fans - waaronder ikzelf inderdaad. Ik vind dit, hoe achterhaald ook misschien, oprecht een alleraardigst album!

M.T.O. - Guitars

Ferdl - Bass

Vin Weazzel - Vocals

Steve Savage - Guitars

Wankee Durango - Drums