Loading...

Dissidents - Sleight of Hand

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-02-2015

Tracklist

01. Victory Song
02. Asylum
03. Outer Circle
04. Years Gone By
05. The Aimless Ones
06. Imminence
07. Eve of Sunset
09. Undercurrents
10. Dead End
11. Figure of Speech

Dissidents lijkt een nieuwe naam in de Nederlandse metalscene. De band is afkomstig uit Nijmegen en ontstaan uit de as van de progressieve groove metalband The Sin Committee. Die band bracht in 2009 de EP Confess uit, maar na een koerswijziging en bezettingswisselingen besloot men vanaf 2012 verder als Dissidents door het leven te gaan. Sleight Of Hand was eind 2014 het eerste levensteken onder de nieuwe naam, waar in relatieve stilte een tijdje aan gewerkt is.

Wat gebleven is, is de eigenzinnige invulling van de muziek. Ik zou die willen omschrijven als alternatieve metal met een progressieve insteek. En dan bedoel ik niet strikt prog-metal, maar een behoorlijk eigen inzicht om het begrip metal in te vullen. De nummers zitten doordacht in elkaar, en staan bol van de wisselingen in ritme en tempo (Outer Circle, Years Gone By). Daarin worden ook de nodige uithoeken van het muzikale landschap verkend, en naar hartenlust gebroederlijk naast en door elkaar gebruikt. Naast de muzikale krachtpatserij is een voorname rol weggelegd voor de cleane stem van zanger Joris Bod, wanneer hoor je dat nog eens in de hedendaagse metal. Wat mij persoonlijk betreft een enorm pluspunt. Deze zang zorgt hiermee sowieso ook voor herkenbaarheid en toegankelijkheid.

Ook zeer positief vind ik dat Dissidents hun muzikale escapades weet te verpakken in compacte, relatief korte nummers. Dat is niet iets dat je verwacht bij min of meer progressieve muziek, maar de langste nummers klokken hier echt maar net boven de vier minuten. Knap dus hoe deze band op deze manier met hun muzikale ideeën omgaat. Ondanks de overduidelijk aanwezige technische vaardigheden leidt dat niet tot oeverloos gepiel, maar juist tot min of meer toegankelijke liedjes. Waarbij zo'n beetje alles van meeslepende (The Aimless Ones) of opzwepende (Imminence) heavy rock via strakke death- of thrashriffs (Eve Of Sunset) tot aan blastbeats (Asylum) voorbijkomt. Dissidents schuwt het experiment dus absoluut niet.

Ik heb Sleight Of Hand dan ook echt een aantal keer moeten beluisteren voordat ik er de charme van in zag. Niet dat de band nou zo'n onoverkomelijke brei aan geluid ten beste geeft, maar het kostte gewoon even wat tijd om de verschillende nummers in me op te nemen. Dat dat de moeite waard is gebleken is uiteraard een open deur: Dissidents heeft met Sleight Of Hand een spannend album afgeleverd.

Raymon van Vught - guitar

Joep Joosten - guitar

Willem Elbers - bass

Matthieu Boer - drums

Joris Bod - vocals