Loading...

Drakkar - Chaos Lord

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-04-2021

Tracklist

01. The Dreaming City
02. Lord of a Dying Race
03. Horns Up
04. Chaos Lord
05. Through The Horsehead Nebula
06. The Battle (Death From the Depths – Part II)
07. And He Will Rise Again
08. Firebird
09. The Pages of My Life
10. True to the End

Opgericht in 1995 geldt Drakkar als een van de vaandeldragers van de Italiaanse power metal, samen met bijvoorbeeld Rhapsody of Fire en Labyrinth. Eind jaren '90, begin jaren '00 bracht de band een paar prima heavy/speed metal platen uit. Na de release van Razorblade God (2002) werd het een poosje stil, tot in 2012 het vierde album When Lightning Strikes verscheen, mijn kennismaking met deze band. Sindsdien brengt Drakkar regelmatig albums en EP's uit, en anno 2021 is het tijd voor album nummer zes: Chaos Lord.

Vergeleken met de laatste langspeler (Run With The Wolf, 2015) is de bandbezetting behoorlijk gewijzigd. Slecht gitarist Dario Beretta is het enige originele bandlid, terwijl zanger Davide Dell'Orto ook al sinds 2000 van de partij is. De overige bandleden zijn pas in 2017 ingestapt, en met hen werden ook al twee EP's opgenomen, maar die ken ik eerlijk gezegd niet.

Na de filmische intro The Dreaming City worden we direct getrakteerd op de typisch Italiaanse power metal met Lord of a Dying Race. Het lijkt heel flauw om dat te zeggen, maar deze sound - a la Rhapsody (Of Fire) - is toch zeer herkenbaar. Stoere epische power metal, voorzien van voorzichtige toefjes bombast en drama, laat dat maar aan Italianen over. En dat hoeft dus helemaal niet vervelend te zijn.

Robuust en uptempo is Horns Up een heerlijke potentiele nekbrekende track, ingeklemd tussen krachtige stampers als Lord Of A Dying Race en titelnummer Chaos Lord, ziehier in een notendop de essentie van Drakkar. Consistente power metal kwaliteit, zonder van de gebaande paden af te wijken of uit de bocht te vliegen. Het album luistert heerlijk weg, vertrouwd, maar niet echt bevredigend.

Zolang je als band nog epische nummers als And He Will Rise Again en True To The End (inderdaad de toepasselijk getitelde afsluiter) in je mars hebt, kun je wat mij betreft nooit afgeschreven worden. Natuurlijk voegt Drakkar geen nieuwe inzichten meer toe aan de klassieke power metal, of zelfs hun eigen oeuvre, maar Chaos Lord mag binnen deze kadering absoluut gehoord worden!

Dario Beretta - Guitars

Davide Dell'Orto - Vocals

Simone Pesenti Gritti - Bass

Daniele Ferru - Drums

Marco Rusconi - Guitars

Emanuele Laghi - Keyboards