Loading...

Dust Prophet - One Last Look Upon The Sky

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-03-2023

Tracklist

01. A Storm of Time and Space Part 1
02. When The Axe Falls
03. Dear Mrs. Budd
04. Song 4
05. Put to the Question
06. The High Capital
07. A Storm of Time and Space Part 2
08. Hourglass
09. Bury Me Before Noon

Dust Prophet uit Manchester, New Hampshire, USA werd geboren in 2018. Muzikaal geïnspireerd door onder meer Black Sabbath, Kyuss, Electric Wizard, Tool en Clutch, putten ze qua thematiek uit klassieke literaire werken, waaronder het epische gedicht Paradise Lost, gotische schrijvers als Flannery O 'Connor en Ray Russell, en apocalyptische Bijbelse legendes. Hun meest recente werkstukje heet One Last Look Upon The Sky - als dat niet onheilspellend klinkt!

Ondergedompeld in een griezelige sfeer begint intro A Storm Of Time And Space Part 1 het album met een onheilspellende toon. Apocalyptische stemmingen lopen doorheen de verkenning van de successen en mislukkingen van de mensheid in de muziek van Dust Prophet. Heerlijk vervormde gitaartonen dringen door When The Axe Falls, en krachtige vocalen zinspelen op de naderende duisternis. Dit nummer gaat over de beruchte "Axeman van New Orleans", een niet-geïdentificeerde seriemoordenaar die actief in de jaren 1918 - 1919 en zes mensen doodde. Een van zijn eigenaardigheden was dat hij een brief naar de lokale pers stuurde en eiste dat alle bewoners van NOLA 's avonds vanuit hun huis luide jazzmuziek zouden spelen. Als ze dat deden, zou hij geen moorden plegen. Vandaar de regel in het refrein "To Save Your Life I Need To Hear The Sound I Crave". Trouw aan zijn woord, waren er die nacht geen moorden.

Dear Mrs. Budd is daarna een heerlijk loom voort-beukende treurzang, bij vlagen ingetogen, maar toch zeer atmosferisch, met een duidelijke, energieke zeggingskracht. Sonore bastonen resoneren, waardoor Song 4 een enorm gevoel van kracht krijgt. Synthesizers weven griezelige elementen tussen de zware instrumenten en versterken het algehele geluid. Ook weer zo'n heerlijk uitgerekt atmosferisch sterk nummer. The High Capital is pas echt een rustpuntje, een opvallende tegenstelling van stijlen om het thema van de track te benadrukken. Hier zijn bijvoorbeeld klassieke heavy metal-fragmenten te horen.

Daarna is A Storm Of Time And Space Part 2 een zeer logische voortzetting van het intro, en als intermezzo een aankondiging van de laatste twee tracks. Als eerste Hourglass, een nummer dat in een langzamer tempo beweegt, maar stevige grooves en pittige zang levert. Bury Me Before Noon ontketent een betoverende afsluiting van One Last Look Upon the Sky. Van angstaanjagende gezangen en demonische grommen tot folkinstrumenten en een niet aflatende somberheid, dit is een betoverende ervaring.

One Last Look Upon The Sky is zeker niet het beste dat op doom / gothic / stoner-gebied te krijgen is. Hoewel de sfeer me zeer aanspreekt, en ook de langere composities mijn nieuwsgierigheid opwekken, vind ik de algehele sound een fiks tegenvaller. Het klinkt voor deze tijd toch net wat te primitief, op productioneel gebied valt hier zeker nog te winnen. Deze keuze zal zeker een bewuste zijn geweest, maar doet wat mij betreft afbreuk aan de luisterervaring en atmosferische beleving. Ik wil wel benadrukken dat ik de muzikale ideeën echt sterk vind!

Otto Kinzel - Vocals, Guitar

Sarah Wappler - Bass, Keyboards

Tyler MacPherson - Drums