Loading...

Dysgnostic - Scar Echoes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-12-2022

Tracklist

01. Dysgnostic
02. Silvery Tongues
03. Beneath Abyssal Plains
04. Oceans of Grey
05. Nothing's Embrace
06. Scion of Absence
07. Eternal Recurrence
08. Darkest Muse

De band die sinds vorig jaar bekend staat als Dysgnostic, had al een half leven achter de rug als Defilementory. Actief vanaf 2008 werden in die hoedanigheid een EP, een demo, en full length The Dismal Ascension (2104) uitgebracht. Vervolgens bleef het best lang stil, totdat Scar Echoes werd aangekondigd onder de nieuwe bandnaam, deze verscheen vorige maand.

Na de muziek gehoord te hebben begrijp ik de naamwisseling helemaal. Waar Defilementory een veel meer rechttoe rechtaan brute death metalband was, komt Dysgnostic tot een meer eigentijdse richting van death metal, die dissonanter, technischer maar ook een stuk atmosferischer is op zijn eigen donkere, mysterieuze manier. Op hun debuut full length vinden de ervaren muzikanten weinig moeite om nummers samen te weven die complex maar boeiend zijn, die zowel golvende momenten van intensiteit als een omhullende dissonante sfeer bieden.

Het proces is zo behendig uitgevoerd dat het bijna een hypnotiserend effect op je heeft, ondanks dat de muziek soms uitdagend wordt, en je aandacht vasthoudt. Met behoud van de meeslepende, maar soms ook wringende benadering, slaagt elk van de nummers erin om een iets andere expressie te bieden, een glimp op te vangen in een andere donkere dimensie, en manieren te vinden om te beklijven. Steevast sijpelt het album je bewustzijn binnen; de vleiende duisternis en weemoedige deuntjes maken het proces gemakkelijker.

De dromerige nummers tegen het einde van het album (de laatste drie eigenlijk) maken het ritueel compleet en nemen, zoals bedoeld, bezit van je geest, lichaam en ziel. Het is juist de duistere atmosfeer in de traag-dreigende stukken die me zo aanspreekt in de verder zo technisch uitgevoerde muziek. Al is de ene Thomas Fischer de andere niet, bedenk ik me met een knipoog ;-)

Thomas Fischer - Vocals, Bass Guitar

Simon Klem Kannegard - Guitar, Vocals

Richardt Olsen - Drums, Guitar