Loading...

Electromancy - Robot Black Metal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-04-2021

Tracklist

01. The Spark
02. Mechanical Voices (Acoustic Robotics)
03. Transilvanian Hunger [Darkthrone cover]

Samengesteld door een mens, gespeeld door fysieke robots. Dat is in een notendop waar het bij Electromancy om draait. In 2018 werd Satyra gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme, en was daardoor niet meer goed in staat om instrumenten adequaat te bespelen. In plaats van op te geven, bracht hij de volgende twee jaar door met het langzaam bouwen van robots om instrumenten te bespelen. Het resultaat is Electromancy, de robot metalband. Gitaren en drums worden bespeeld door Satyra's eigen doe-het-zelf robotontwerpen; de bandleden zijn modelpoppen die worden ingezet voor de lichtshows met led-verlichting. Robot Black Metal - een veelzeggende titel natuurlijk - is de nieuwste EP, een samenvatting van een paar voorgaande singles.

Electromancy's muziek is voornamelijk black metal, aangevuld met invloeden van andere subgenres, maar vooral experimenteerdrift. De robots zijn geen gimmick, ze vormen de kern van het geluid, waardoor texturen, patronen en composities mogelijk zijn die niet natuurlijk zijn en soms niet mogelijk zijn voor een menselijke muzikant. Enkele van deze compositorische excentriciteiten zijn onder meer het faseren van meerdere ritmische melodieën op één instrument en gewoon een extreem snelle en chaotische compositie. Naast de robots vult Satyra de basfrequenties met een drone-hoorn gemaakt van een gemodificeerde PVC-buis (het resulterende instrument is vergelijkbaar met, maar niet helemaal hetzelfde als een didgeridoo). Dit volle, omhullende basgeluid creëert een solide vloer voor de overige chaotische, maar avontuurlijke muziek.

De lyrische thema's van Electromancy draaien grotendeels om Satyra's worsteling met lichamelijke handicaps, de onzekerheid over zijn levensduur met chronische ziekten en de spirituele ervaringen die voortkomen uit het zo direct onder ogen zien van menselijke kwetsbaarheid en sterfelijkheid (vaak met verrassend opbeurende conclusies). Deze muzikale thema's gecombineerd met de robotinstrumenten en het verhaal waarom dit allemaal tot stand kwam, zorgt voor een thematisch diepgaande, en muzikaal rauwe ervaring. Dit alles wordt goed vormgegeven door opener The Spark, dat uitermate goed aangeeft waar het bij Electromancy om gaat.

De cover van de Darkthrone-klassieker Transilvanian Hunger zorgt uiteraard voor een fikse portie herkenbaarheid. De traditionele black metal wordt subtiel voorzien van de elektronische elementen, waardoor de track naadloos past in het werk van Electromancy. Een aparte gewaarwording, maar zeer interessant wanneer je er voor open staat. En natuurlijk spreekt het onderliggende verhaal ook enorm aan.

Step "Satyra" Tranovich - all noise, vocals