Loading...

Enforcer - Live By Fire II

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-03-2021

Tracklist

01. Die For The Devil
02. Searching For You
03. Undying Evil
04. From Beyond
05. Bells Of Hades + Death Rides This Night
06. Zenith Of The Black Sun
07. Live For The Night
08. Mesmerized By Fire
09. One Thousand Years Of Darkness
10. Guitar Solo + City Lights Jam
11. Scream Of The Savage
12. Drum Solo
13. Run For Your Life
14. Take Me Out Of This Nightmare
15. Destroyer
16. Katana
17. Midnight Vice

De Zweedse heavy metalband Enforcer volgen we hier al sinds deze band debuteerde bij Nuclear Blast met het album Death By Fire (2013). Daarna volgden snel achter elkaar From Beyond en het live-album Live By Fire (beiden uit 2015). Vervolgens duurde het vier jaar voor Zenith verscheen, waarna de band volop wilde gaan touren, tot begin 2020 corona roet in het eten gooide. Het (logische) gevolg is een nieuw live-album, met de al even logische titel Live By Fire II.

Live By Fire II is opgenomen tijdens een optreden in Mexico in 2019. Het is een weergave van het hele optreden, in chronologische volgorde, en volgens mij zo goed als integraal. Dat houdt bijvoorbeeld in dat zowel een gitaar- als een drumsolo gewoon zijn blijven staan. Ik vind het wel een bijzondere keuze om na slechts een enkel studio-album te hebben uitgebracht al weer met een nieuwe live-plaat te komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een paar overlappingen in de tracklist voorkomen. Sowieso beslaat deze live-registratie de hele loopbaan van Enforcer, zelfs de eerste twee albums worden niet vergeten.

Wat ik verder ook opvallend vind is dat, in tegenstelling tot z'n 'voorganger', Live By Fire alleen als audio (digitaal, op CD en vinyl) wordt uitgebracht, dus geen versie met ook beeldmateriaal. En dat terwijl Nuclear Blast het hele optreden op de releasedatum van het album wel 'gewoon' op youtube heeft gezet. Nou ja, dat betekent in elk geval dat we met z'n allen de show lekker kunnen bekijken.

Enforcer blijkt goed in vorm, de old school mix van heavy en speed metal wordt echt retestrak uitgevoerd, ondanks de snelheid vrijwel foutloos, terwijl ook de leadzang uitstekend te voorschijn komt. Van de backing vocals kun je dat ook zeggen, maar dat is logisch aangezien die voorgeprogrammeerd zijn toegevoegd. Het hele album klinkt dan ook van begin tot eind als de spreekwoordelijke klok. De strakke productie heeft de old school feel die Enforcer uitstraalt echter heel goed intact gelaten.

Live By Fire II is echt genieten voor de liefhebber van ouderwetse metal. Natuurlijk is Enforcer een band van nu, met een heel eigen karakter, toch voert deze muziek mij terug naar lang vervlogen tijden, toen ik als jongeling nog maar net kennis maakte met deze muzieksoort. Juist zo'n liveregistratie met z'n geheel eigen sfeer heeft dan net dat tikje extra. En doet natuurlijk ook verlangen naar een (hopelijk nabije) toekomst waarin we dit weer mee mogen gaan maken!

Olof Wikstrand - vocals, guitars

Jonas Wikstrand - drums, keyboards

Tobias Lindqvist - bass guitar

Jonathan Nordwall - guitars