Loading...

Entombed A.D. - Bowels Of Earth

Gepost in Reviews door Douwe op 29-08-2019

Tracklist

01. Torment Remains
02. Elimination
03. Hell Is My Home
04. Bowels Of Earth
05. Bourbon Nightmare
06. Fit For A King
07. Worlds Apart
08. Through The Eyes Of The Gods
09. I'll Never Get Out Of This World Alive
10. To Eternal Night

Bij de naam Entombed AD moet ik toch als eerste denken aan de soap die vooraf ging voordat deze band in 2014 ontstond. Je weet wel, dezelfde gang van zaken met intern gekissebis die eerder ook bands als Sepultura en Morbid Angel deed opsplitsen in twee versies. Feit is dat de afsplitsing van death metal-legende Entombed inmiddels al weer toe is aan hun derde langspeler, genaamd Bowels Of Earth (uit op 30 augustus). De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik Entombed na Wolverine Blues (uit 1993) niet meer erg actief gevolgd heb omdat ze naar mijn idee te ver afdwaalden van de muziek waar ik zelf warm voor loop. Hun death 'n' roll sprak me toch een stuk minder aan dan de extreme death metal die ze op hun eerste twee platen produceerden. Tot nu dan, in 2019 AD!

En de indruk van deze nieuwe cd is eigenlijk best positief. In vergelijking met voorgaande albums Back To The Front (2014) en Dead Dawn (2016) is er in hoofdlijnen eigenlijk niet zo gek veel veranderd. Wel is de nieuweling een overwegend snelle plaat geworden met meer death metal dan death 'n' roll. Opener Torment Remains maakt dat meteen duidelijk en herinnert aan het oude Entombed. Ook nummers als Hell Is My Home, Fit For A King en mijn huidige favoriet Through The Eyes Of The Gods passen perfect tussen het Entombed repertoire waar de Zweden begin jaren negentig op hun eerste drie platen furore mee maakten. Naast het snelle tempo en de venijnige, catchy riffs komt dat ook door het gebruik van de ‘eerie’ gitaarmelodieën waar Entombed destijds veelvuldig patent op had. Ook origineel Entombed zanger LG Petrov brult als vanouds en verbaast mij op afsluiter To Eternal Night met een bijzondere manier van stemgebruik dat ergens tussen zingen en grunten in zit (en dat is best origineel).

Is dan alles vet op deze plaat? Nee. Helaas zijn er ook een aantal elementen die naar mijn idee minder goed uitpakken. Zoals de ietwat happy aandoende solo in titelnummer Bowels Of Earth, een Michael Amott-achtige solo die zo op de latere platen van Arch Enemy had kunnen staan en daarmee dus niet echt in de duistere sfeer van deze plaat past. Of de wat rommelige blastbeat van drummer Olle Dahlstedt in Elimination, waarvan ik me de hele tijd afvraag of dit nu bewust gedaan is of niet. Wel weer leuk is het wat afwijkende death 'n' roll nummer Bourbon Nightmare dat begint met een sample in het Mexicaans en zelfs een slidegitaar solo bevat. Niet helemaal typisch Entombed, maar het levert wel een geinig nummer op.

Kortom: best knap dat Entombed AD ook op Bowels Of Earth weer zo authentiek klinkt, ondanks dat de originele songwriters van het eerste uur al jaren uit beeld zijn. Goed opgelet (of goed gejat?) dus door de huidige songwriters. De HM2 sound is nog steeds prominent aanwezig, goede composities, prima productie, het tempo ligt overwegend hoog en dat alles bij elkaar doet het beukgehalte meer dan goed. Het levert tien nummers in totaal op, die (op afsluiter To Eternal Night na) gemiddeld rond de vier minuten klokken en samen gewoon een vette deathmetal plaat vormen. Een prima album dus die fans van de old school Swedish death metal sound (en het oude Entombed in het bijzonder) zeker zal aanspreken!

Olle Dahlstedt - Drums

Nico Elgstrand - Guitars

LG Petrov - Vocals

Victor Brandt - Bass

Guilherme Miranda - Guitars