Loading...

Entrapment - Through Realms Unseen

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-12-2016

Tracklist

01. Omission
02. The Seeker
03. Static Convulsion
04. Ruination
05. Dominant Paradigm
06. Withering Souls
07. Isolated Condemnation
08. Through Realms Unseen
09. Hybrid Maelstrom
10. Discordant Response
11. Self Inflicted Malnutrition

Het Nederlandse Entrapment timmert al een paar jaar op bescheiden wijze aan de weg. Ontstaan in 2009 verschenen tot nu toe twee albums, die redelijk tot goed zijn ontvangen. Lamentations of the Flesh was het laatste reguliere album in het voorjaar van 2014, dus een nieuwe kan wel weer. Through Realms Unseen verscheen vorige maand via het gespecialiseerde undergroundlabel Pulverised uit Singapore.

Zoals ook op het vorige album is de death metal zoals bandopperhoofd Michel Jonker de luisteraar voorschotelt niet te versmaden. Uiteraard betreft het hier death metal van de oude school, die op productioneel vlak in goede banen wordt geleid door de inmiddels alom geroemde J.B. van der Wal, die het album masterde en mixte. Dat betekent dus een lekker rauw, zwaar, smerig en vooral organisch geluid. En ik zou er voorzichtig aan toe willen voegen: je kunt bijna horen dat daar een bassist mee bezig is geweest, want dat geluid ligt wel heel nadrukkelijk in het totaalplaatje. En daar hoor je mij dan weer niet over klagen.

Sowieso houdt Entrapment niet van een al te gladde productie; het zou ook niet passen bij de donker-sferische death metal van de band. Want als deze muziek iets wil uitstralen dan is het smerigheid en rauwheid; het duister. De rammende en beukende nummers en passages zijn in de meerderheid, maar ik vind de band juist het sterkst in de meer slepende stukken, waarin ook regelmatig wat melodie verstopt zit, en die dan ook een stuk sfeervoller voor de dag komen (Dominant Paradigm bijvoorbeeld, of de korte opener Omission).

De nummers zijn sowieso vrijwel allemaal aan de korte kant - zo rond de drie minuten, met een keer een uitschieter naar boven en naar beneden. Rechttoe rechtaan (Ruination) lijkt dan ook het devies; al betekent dat geenszins dat de nummers worden afgeraffeld. Bandopperhoofd Jonker kent het klappen van de zweep, en het trucje hoe je een death metaltrack in elkaar hoort te zetten. Entrapment biedt dan ook kwaliteit, hetgeen in dit geval het gebrek aan een originele insteek ruimschoots compenseert. Binnen de vaderlandse scene geldt Through Realms Unseen wat mij betreft dan ook als een aanrader.

Michel Jonker - zang, gitaar, bas, drums