Loading...

Eternal Rot - Putridarium

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-08-2020

Tracklist

01. Downwards Among The Departed
02. Serenity Through Maniacal Flagellation With Decomposing Limbs
03. Endless Stream Of Coffins
04. Descent Into Torment

Putridarium is het tweede album van de Brits/Poolse death metalband Eternal Rot. Het is de opvolger van Cadaverine uit 2018, maar toen kende ik de band nog niet. Een snelle beluistering leert me dat er in de basis weinig veranderd is in die twee jaar. De belofte van een aardedonker, doomy death metal-album klonk mij uitnodigend genoeg in de oren om het eventuele gemis goed te maken.

Ik heb er dan ook geen spijt van dat ik aan Putridarium begonnen ben. Met een speelduur van een half uur en 'slechts' vier tracks vind ik het album aan de (te) korte kant, maar de (muzikale?) beleving is zo intens dat het album in elk geval indruk maakt. Ik vind er voor een trio in elk geval aardig wat stevig lawaai uitkomen. Overwegend traag en toch beenhard klinkt de muziek niet alleen monolitisch; ik word enorm gegrepen door de enorm smerige, onheilspellende atmosfeer.

Wanneer de band inzet op de kracht van de herhaling, zoals in Serenity Through Maniacal Flagellation With Decomposing Limbs, ontstaat er zelfs bijna een hallucinerende sfeer, waarbij ik volledig wordt opgenomen door de muziek. Afgemaakt met een demonisch lage grafrochel, klinkt deze bij momenten echt behoorlijk weird, lekker hoor! Endless Stream Of Coffins borduurt daar op voort, en klinkt bij vlagen als een mix van chaos en nihilisme. Met opnieuw wat vervreemdende geluiden, die vooral de huiveringwekkende atmosfeer benadrukken. Wat een beetje galm, dissonantie en effecten al niet teweeg kunnen brengen.

Aangekomen bij afsluiter weet ik het zeker. Ik zat telkens al te bedenken waar Eternal Rot me aan herinnerde, maar opeens heb ik het: de Amerikaanse nihilisten van Ævangelist! Eternal Rot klinkt weliswaar een stuk gestroomlijnder dan die band, maar zeker de no-nonsense vibe en het zieke, duistere karakter komen overeen.

Hoewel geen lichte kost denk ik dat menig doom metal of trage, smerige death metal-liefhebber zich kan verlustigen aan Putridarium. Ik vind dit echt helemaal te gek!

Peter Mayer - guitars, bass, vocals

Paweł Karaś 'Grindak' - vocals

Radosław Pierściński 'Psychoradek' - drums