Loading...

Ex Deo - The Thirteen Years Of Nero

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-10-2021

Tracklist

01. The Fall of Claudius
02. Imperator
03. The Head of the Snake
04. Boudicca (Queen of the Iceni) [ft. Brittney Slayes]
05. Britannia: The 9th at Camulodonum
06. Trial of the Gods (Intermezzo)
07. The Fiddle & the Fire
08. Son of the Deified
09. What Artist Dies in Me...
10. The Revolt of Galba

What artist dies in me ....

Ex Deo maakt geen haast met z'n albums, maar levert wel consistente kwaliteit. Vier en half jaar na The Immortal Wars komen de Canadezen met hun vierde album: The Thirteen Years Of Nero. De geschiedenislessen die de Canadezen ons graag voorschotelen krijgen hier een logisch vervolg, de albumtitel spreekt voor zich. Grappig detail is wel dat Ex Deo dit jaar ook al dertien jaar heerst, even lang als dat de heerschappij van Nero duurde dus.

De door het Romeinse Rijk geïnspireerde nieuwste release van de band voert de luisteraar terug naar het oude Rome met tien filmische, epische tracks die het conceptuele verhaal vertellen van het bewind van keizer Nero. Geaccentueerd door geluiden van oude instrumenten zoals lier en harp en de schrijnende verhalen van Nero's omgeving, nauwe bondgenoten en vijanden, zullen luisteraars in contact komen met de heersende politieke onrust en paranoia. Zoals altijd wordt de Canadese eenheid geleid door oprichter-frontman Maurizio Iacono (Kataklysm) en producer/gitarist Jean-François Dagenais (Kataklysm, Misery Index, Despised Icon), deze keer aangevuld met de trommelkunsten van Jeramie Kling (Venom Inc.). 'Onze' Clemens Wijers (Carach Angren) nam, net als op de voorganger, de orkestraties voor z'n rekening.

Niet alleen in thematisch, ook in muzikaal opzicht is Ex Deo standvastig. Nog altijd brouwt de band een geheel eigen mengsel van krachtige power metal met melodeath, voorzien van opvallende symfonische impulsen. Daar overheen buldert de krachtige stem van opperhoofd Iacono de goed doordachte verhalen. Ondanks alle bombast en epiek weet de band z'n nummers compact te houden; tien tracks in ruim drie kwartier is gewoon precies goed. Ex Deo houdt van een verhalende aanpak, maar overdrijft gelukkig niet in z'n composities, die stuk voor stuk uitstekend te behappen zijn. Heel slim wordt halverwege het album even pas op de plaats gemaakt middels het intermezzo Trial Of The Gods, zodat de luisteraar even een adempauze gegund wordt.

Hoogtepunten noemen zou zonde zijn, want we horen hier gewoon negen sterke composities, die onderling meer dan voldoende variatie bieden. Natuurlijk heb ik wel mijn favorietjes. The Head Of The Snake valt op vanwege z'n voortrazende snelheid, echt een scherp, opzwepend nummer. Boudicca laat een sterke vocale wisselwerking horen met Unleash The Archers' Brittney Slayes, en The Fiddle & The Fire (hoewel historisch misschien niet helemaal correct) is een heerlijk dreigend, atmosferisch sterk en duister nummer.

Ex Deo heeft inmiddels zijn plaats verdiend binnen de internationale metalscene, vooral door een eigen, herkenbaar geluid neer te zetten. De band laat zich niet begrenzen door hokjes, en vermengd moeiteloos diverse substijlen, om deze vervolgens te overgieten met het hen eigen gemaakte orkestrale en thematisch strikte brouwsel.

Maurizio Iacono - Vocals

Dano Apekian - Bass

Stéphane Barbe - Guitars

Jean-Francois Dagenais - Guitars

Jeramie Kling - Drums

Clemens Wijers - Orchestrations