Loading...

Feradur - Legion

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-09-2019

Tracklist

01. Deus (Finis Saeculorum)
02. A Hadean Task
03. Kolossus
04. Holy Fire
05. Omen Of Incompleteness
06. Fake Creator
07. Of Greater Deeds
08. The Night They Were Taken
09. Amplification Monolith
10. Maelstrom
11. Into Stygian Depths

Het begint bijna een standaard zinnetje te worden: een band waar ik nog nooit van gehoord had. Dat geldt dus ook voor Feradur, een melodieuze death metalband afkomstig uit Luxemburg. Opgericht in 2006 debuteerde de band in 2015 met langspeler Epimetheus. Eind juni van dit jaar verscheen de opvolger Legion, hetgeen mijn kennismaking met deze band betekent.

Hoewel ik Feradur wel heel gemakkelijk in de melodeath-hoek plaats is dat bij nader inzien misschien net wat te kort door de bocht. Ok, het voorbeeld van bands als At The Gates, Dark Tranquility of Amon Amarth ligt wel degelijk hoorbaar in deze muziek - de band noemt ze zelf ook als voorname inspiratiebronnen - maar Feradur haalt daarnaast ook nog wel wat andere invloeden uit het Scandinavische. Stiekem zijn namelijk ook wel wat pagan- en/of black-gerelateerde geluiden te horen; en die combinatie geeft deze band toch net dat beetje eigens.

Ook opvallend zijn de afwisselende, ingetogen intro's van een paar nummers (zoals Omen Of Incompleteness, Of Greater Deeds, Maelstrom) die de diversiteit benadrukken. In die laatste twee horen we ook wat van de meer episch getinte pagan / black invloeden; midtempo, wat meer slepende passages die vooral enorm aan atmosfeer toevoegen. Amplification Monolith heeft juist een heel apart intro, en lijkt in eerste instantie gebaseerd op een elektronisch ritme; gaandeweg blijkt dat gelukkig loos alarm, al laat de brug van het nummer ook nog wel even afwijkende geluiden horen.

Uiteindelijk blijkt de gemene deler toch te bestaan uit voornamelijk op Zweedse leest geschoeide melodieuze death metal. Gelukkig heeft het Luxemburgse vijftal genoeg eigen smoel om daar een eigenzinnige draai aan te geven. Met de eerste paar opzwepende tracks lijkt de toon op het eerste gehoor al definitief gezet, maar doorluisteren is het devies, want er valt echt wel meer te beleven op Legion. Vooral de wat epische atmosfeer vind ik een aangenaam pluspunt.

Ik probeer dus in woorden te vangen waardoor Feradur nou net een wat ander gevoel bij me oproept dan de doorsnee melodeath-band. Dat lukt niet helemaal, hoewel ik de muziek wel degelijk als 'anders' ervaar. Het zal een combinatie van factoren zijn, of anders gezegd de combinatie van ingrediënten die hier gebruikt worden. Mijn gevoel zegt me dat deze band ook live best potten kan gaan breken, mits ze de afwisselend opzwepende en epische atmosfeer van hun muziek ook op het podium kunnen neerzetten.

Mario Hann - Zang, gitaar

Michel Strock - Gitaar, zang

Daniel Gloden - Gitaar

Fridtjof Kielgast - Bas

Michel Weber - Drums