Loading...

Feradur - Parakosm

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-05-2021

Tracklist

01. Midas (Materia Prima)
02. Crest Of Betrayal
03. Saviours
04. Tetsuo
05. Host Of The Nightmare

Ik maakte in 2019 kennis met de Luxemburgse metalband Feradur, naar aanleiding van hun tweede album Legion. Daar heeft deze band inmiddels een opvolger voor paraat, dat is de EP Parakosm geworden; vijf nummers, 26 minuten muziek.

Wars van trends zet Feradur nog altijd vol in op de 'klassieke' melodieuze death metal, zoals die in de jaren '90 in Zweden ontstaan is. Dat doet de band met verve, dus waarom zouden ze er dan ook van afwijken. Het Luxemburgse vijftal zoekt binnen dit genre geheel z'n eigen weg, geeft er als het ware een eigen invulling aan. Al is er aan de basisingrediënten natuurlijk niet te ontkomen.

Het ingetogen intro van opener Midas (Materia Prima) zou de luisteraar nog even op het verkeerde been kunnen zetten, de opbouw blijft aan de trage kant, maar gaandeweg ontpopt het nummer zich tot waar het uiteindelijk heen moet: beukende melodeath. Met zowel gevoel voor agressie als melodie worden de contouren steeds duidelijker. Deze wisselwerking is natuurlijk het voornaamste bestanddeel van het genre, en wordt door Feradur tot in de puntjes uitgevoerd.

Crest Of Betrayal en Saviours gaan daarna een stuk voortvarender van start. De dreigende vocalen, opzwepende drums, stuwende basgitaar en de afwisseling tussen straffe riffs en melodieus gitaarspel zijn allemaal prima op elkaar afgestemd. Het lijkt bijna wel een trucje, maar de verzorgde opbouw en de kundigheid van de muzikanten zorgen er voor dat het geheel natuurlijk klinkt. Een scherpe productie maakt dat plaatje helemaal af.

Afsluiter Host Of The Nightmare is de spreekwoordelijke kers op de taart, compositorisch denk ik het meest interessante nummer van de vijf, al wordt er aan de basisingrediënten opnieuw niet echt getornd. Het aparte, de eigen inbreng, die ik eerder op Legion meende waar te nemen, hoor ik hier toch wat minder terug. Parakosm is muzikaal-technisch en atmosferisch dik in orde, maar eerlijk gezegd vind ik de muzikale insteek niet heel afwijkend van wat gangbaar is in het genre - niet echt onderscheidend dus.

Mario Hann - Vocals, Guitar

Michel Strock - Guitar, Vocals

Daniel Gloden - Guitar

Fridtjof Kielgast - Bass

Michel Weber - Drums