Loading...

Fermentor - Continuance

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-09-2020

Tracklist

01. The Stench
02. Thunderboss
03. Mechanism
04. The Decay of Western Society
05. Seventh Circle
06. Landbridge
07. Cotterpin
08. Stage V
09. Cut N Shut
10. Project Zeus

Er zijn veel gevallen van onbestemde muzikale chemie, maar die van Dylan Marks en Adam Wollach is een van de beste die uit de overvolle San Diego-scene voortkomen. Fermentor, hun langstlopende samenwerking, is een band die de verwachtingen van luisteraars over wat instrumentale metal kan zijn, durft te trotseren. Na te hebben geëxperimenteerd met twee EP's en een demo, is het duo eindelijk klaar om hun eerste langspeler Continuance op de markt te slingeren.

Instrumentale metal van 'slechts' een duo, alleen drums en gitaar, dat is best even wennen. Daarnaast moest ik direct denken aan het Belgische duo van SardoniS, dat in de zelfde bezetting optreedt. Hun insteek is weliswaar meer stoner / sludge-gericht, maar zeker in de tragere stukken zijn er overlappingen in aanpak en geluid. Hoewel Fermentor zich in de basis op thrash metal stort, zijn overeenkomsten - dankzij de 'beperkte' bezetting - inherent aanwezig lijkt me zo. Op een of andere manier moet er toch een pakkend element gevonden worden, de groove is daarvoor een gemeenschappelijke insteek.

The Stench en Thunderboss trappen voortvarend af, vol snelheid, maar subtiel afgewisseld met korte ingetogen stukjes. Dat zal gaandeweg blijken te gelden voor de meeste tracks. Mechanism verrast daarna met inventieve breaks, ook al met een donker begin. Sowieso past donker wel als beschrijving van de atmosfeer van deze muziek; van lichtvoetigheid is geen sprake. Kijk daarvoor ook maar eens naar de albumhoes: mysterieus en dreigend.

Van atmosferische intermezzo's via een proggy feel door middel van sterke breaks tot aan bulderende blasts van drummer Dylan Marks, het duo van Fermentor laat een sterke indruk achter op Continuance, waarop verrassend veel afwisseling te horen is voor 'slechts' een duo. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Landbridge: hoeveel verschillende tempo's kun je binnen 1 nummer laten horen. De grootste verrassing wordt misschien wel tot het laatst bewaard: op afsluiter Project Zeus is een menselijke stem te horen! Ik zou zeggen: veel plezier, want dit is echt een heel leuk album geworden.

Dylan Marks - drums

Adam Wollach - guitar