Loading...

Frenzy - Blind Justice

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-03-2019

Tracklist

01. Blind Justice
02. From Hell
03. Killing With A Smile
04. Save Me
05. Twilight Of The Sapiens
06. We Are The Future
07. Velocity
08. Mad Ball
09. Waiting On Your Call
10. Annihilated By My Sound
11. Shred Or Die

Frenzy is de naam van een Spaans kwintet dat sinds 2014 actief is. Begin 2016 maakte ik kennis met deze band middels hun eerste wapenfeit, de EP Lethal Protector. De zwaar door de jaren '80 beïnvloedde metal (vooral van Amerikaanse snit) kon mij toen best bekoren. Inmiddels zijn we drie jaar verder, en heeft de band een eerste langspeler paraat: Blind Justice.

En ondanks dat we drie jaar verder zijn musiceert Frenzy gewoon verder waar ze gebleven waren. Binnen de band is ook weinig veranderd, er is alleen van drummer gewisseld, dus er is ook geen aanleiding om de zaken op muzikaal vlak anders aan te pakken. Stijlvastheid is nou eenmaal een kenmerk van old school metalbands, dat is bij Frenzy niet anders. Aan de albumcover te zien houdt de band ook nog steeds van strips, dat is in een aantal teksten ook terug te lezen.

Wanneer het album van start gaat met titelnummer Blind Justice zit ik gelijk weer in de tijdmachine, back to the eighties. Het tempo wordt er goed in gehouden (de muziek neigt soms wel wat naar speed metal), het gitaarwerk als grootste aantrekkingskracht van dit soort muziek is uitermate goed verzorgd, en de typerende cleane zang doet het ook goed hier. De break halverwege het nummer is zo voorspelbaar als wat, maar ja, stiekem wil je die ook niet missen.

Hierna lijkt verder alles weg te luisteren als het feest der herkenning. Nummers als From Hell, Killing With A Smile en Save Me zijn catchy old school metal-tracks waarin alle cliches verzameld zijn. En daarmee zo onweerstaanbaar als de pest; probeer hier als liefhebber maar eens stil bij te blijven zitten! Het is dan ook maar goed dat het korte intermezzo Twilight Of The Sapiens voor een momentje van rust zorgt. Hierna doet We Are The Future het ook nog even wat rustiger aan, maar met Velocity (tja, wat wil je met zo'n titel) gaat het gas er weer op en kunnen we weer volop meebangen, schreeuwen en ledematen laten slingeren.

Over veelzeggende titels gesproken, afsluiter Shred Or Die zegt alles over de muzikale intenties van Frenzy. Dat je hierbij de scherpe, flitsende solo's om de oren vliegen is zoiets als een open deur intrappen. Dit Spaanse gezelschap gaat nooit de originaliteitsprijs verdienen, maar dient daarentegen gekoesterd te worden vanwege de authentieke aanpak en hun retestrakke spel, met bijbehorende energie en hoorbare enthousiasme. De adequate productie plaatst de band wel degelijk ook in de tegenwoordige tijd, zodat niets een verdere opmars in de weg staat. Ga zo door zou ik zeggen!

Anthony Stephen - zang

Ángel Muñoz Corcuera - bas

David Ontanaya - drums

Luis Pinedo - gitaar

Victor Díaz - gitaar